Haiti ber om hjälp för att stävja oron

Haiti har bett såväl FN som USA om militär hjälp för att öka säkerheten i landet. Samtidigt pågår en politisk strid om vem som ska styra Haiti efter mordet på president Jovenel Moïse i onsdags.

Haitisk polis försöker hindra folk att ta sig till USA:s ambassad i huvudstaden Port-au-Prince på fredagen.

Haitisk polis försöker hindra folk att ta sig till USA:s ambassad i huvudstaden Port-au-Prince på fredagen.

Foto: Joseph Odelyn/AP/TT

Haiti2021-07-10 01:59

Via såväl brev som direkta samtal med FN och USA har Haitis premiärminister Claude Joseph bett om hjälp för att dämpa den växande oron i landet och skydda viktig infrastruktur.

– Vi var rädda för att legosoldater skulle förstöra infrastruktur för att skapa kaos i landet och under ett samtal med USA:s utrikesminister (Antony Blinken) och FN bad vi dem om militär hjälp, säger Haitis valminister Mathias Pierre till nyhetsbyrån AFP.

USA har liksom Colombia redan lovat skicka personer från bland annat federala polisen FBI för att hjälpa till i utredningen av mordet på Jovenel Moïse, men någon militär hjälp är inte aktuell "just nu", enligt medarbetare i Vita huset som nyhetsbyrån Reuters pratat med.

FN har inte gett något officiellt svar på Haitis förfrågan. För att kunna skicka fredsbevarande styrkor till Haiti måste säkerhetsrådet rösta för det.

Stor ryktesspridning

Haitis president Jovenel Moïse mördades natten till onsdag, lokal tid. Minst 28 personer ska ha varit inblandade i mordet, varav de flesta från Colombia. Uppgifterna om hur många av dessa som gripits eller dödats har varierat från regeringshåll. På torsdagen uppgavs åtta personer vara på fri fot.

Men motivet är fortfarande inte helt klarlagt, och inte heller vem som ligger bakom attentatet. Därmed har ryktena börjat sprida sig om vem som har planerat mordet – från utländska krafter till landets säkerhetstjänst.

– Republikens president mördades av sin säkerhetstjänst. Det var inte colombianer som dödade honom, de var inhyrda av den haitiska staten, sade till exempel senatorn Steven Benoit i lokal radio på fredagen utan att kunna belägga sina påståenden.

Maktvakuum

Den politiska turbulensen var redan igång när Moïse mördades. Parlamentet har inte samlats sedan januari 2020 och så sent som i måndags utsåg han en ny premiärminister, Ariel Henry, som inte hann tillträda innan mordet.

Nuvarande premiärministern Claude Joseph säger att han fortsatt styr landet, vilket även FN:s sändebud i Haiti anser.

I ett försök att fylla det maktvakuum som uppstått röstade landets senat sent på fredagen för en resolution som skulle göra senatsledaren Joseph Lambert till provisorisk president. Men senaten har för tillfället inte tillräckligt med senatorer, bara tio av 30 platser är fyllda, för att beslutet ska bli giltigt.

Valminister Mathias Pierre säger att Claude Joseph kommer att förbli premiärminister tills nya val hålls den 26 september.

Bunkrar förnödenheter

Oron i landet har spridits sedan mordet och farhågor finns för att våldet ska öka igen. Det har redan kommit uppgifter om att gängvåld har stoppat trafik på motorleder och invånarna rapporteras köa för att handla basvaror och gas och bensin.

– Jag vet inte vad som kommer att hända i morgon eller dagen därpå så jag förbereder mig på det värsta. Jag prioriterar allt som har lång hållbarhet, säger Marjory, en av huvudstaden Port-au-Princes invånare som köade till en livsmedelsbutik, till AFP.

Stadens flygplats, som varit stängd sedan i onsdags, uppges dock ha öppnats igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!