Läget i Haiti är instabilt och våldsamt. Det har det varit länge, under årtionden eller rent av även århundraden. Men nu tycks säkerheten vara på en ny bottennivå. Det som kallas för kriminella gäng liknar snarare rebellgrupper, säger Per Hedberg, ansvarig för Läkare utan gränsers (MSF) verksamhet i Haiti.
– Det senaste året har vi sett mer och mer öppet våld på gatorna, strider med kraftigt beväpnade grupper. Och vem som helst kan drabbas, inte bara de som är delaktiga i striderna, säger han.
När president Jovenel Moïse dödades i sitt hem under natten till onsdagen hade situationen redan eskalerat kraftigt under flera veckors tid.
Ställer om
Läkare utan gränser har under 30 års tid funnits på plats för att hjälpa skottskadade, brännskadade och på senare år även offer för sexuellt våld (ett omfattande problem, enligt Hedberg).
Nu ställer organisationen om för att även kunna bistå den växande skara internflyktingar som uppkommit de senaste veckorna i främst huvudstaden Port-au-Prince.
Uppskattningsvis 18 000 internflyktingar har tvingats lämna sina hem på grund av stridigheterna under främst juni månad.
– Ett område som jag brukade kunna åka igenom går det inte längre att vistas i. Det har förvandlats till mer eller mindre krigszoner. När jag ser bilder från hur det ser ut där i dag känner jag inte igen mig, det är helt övergivet. Spökstäder, säger han.
Undviker att gå ut
Samtidigt som behovet av läkare växer blir det allt svårare för befolkningen att ta sig till klinikerna. Människor måste till viss mån fortsätta leva sina liv, gå till sina arbeten och sköta sina verksamheter. Men man har blivit mer restriktiv i sina rörelsemönster, berättar Hedberg. Efter att presidenten mördades har få vågat ge sig ut i onödan.
– På det har vi covidsituationen, inte ett enda vaccin har delats ut i Haiti. Det är svårt, säger han.
– Befolkningen lider.