Kan omvärlden bryta våldsspiralen i Haiti?

Morden skenar och koleran hotar. När omvärlden ingriper i helvetesspiralen Haiti igen – efter katastrofala misslyckanden – väcks ändå ett uns hopp hos desperata invånare. –Det är som att Gud har hört Haitis böner, säger haitiern Wensley Johnson.

Barn sover på golvet i en skola som används som tillfällig bostad för människor som drivits från sina hem. Bilden togs den 23 juli förra året. Arkivbild.

Barn sover på golvet i en skola som används som tillfällig bostad för människor som drivits från sina hem. Bilden togs den 23 juli förra året. Arkivbild.

Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Haiti2023-10-14 15:11

Det finns inget rent vatten på Haiti. När regnsäsongen kommer översvämmas städerna av brun sörja, där sopor och sjukdomar forslas runt.

Kriminella gäng har tagit kontroll över stora delar av landet med extremt våld. Fler än 2 500 människor har mördats bara i år och ett hundratusental har drivits från sina hem.

Det är då, när de världsliga makterna sviker, som Wensley Johnson tycker sig se en högre makt gripa in.

– Och nu skickar han hjälp, säger 40-åringen till nyhetsbyrån AP i den haitiska huvudstaden Port-au-Prince.

Den arbetslöse Johnson flydde sin bostad tidigare i år när gängmedlemmar plundrade hans lilla samhälle. Han har skickat barnen till släkt på landsbygden.

– Stabilitet är nyckeln för att alla ska kunna återgå till sina vanliga sysslor.

Dåliga minnen

En styrka under kenyansk ledning kommer att komma till Haiti för att försöka bekämpa gängvåldet, sedan FN:s säkerhetsråd gav klartecken för ett nytt ingripande tidigare i oktober.

Det betecknas inte som en fredsbevarande insats. Den långvariga FN-insatsen Minustah (2004–17) följdes dels av anklagelser om sexuella övergrepp. Dels bedöms nepalesiska FN-soldater ha fört med sig kolera till Haiti.

Den storskaliga epidemin orsakade närmare 10 000 dödsfall när den härjade i rasmassorna av en än större katastrof: den enorma jordbävningen i januari samma år där fler än 200 000 människor omkom.

– Det (ett ingripande) väcker dåliga minnen i Haiti, säger den 60-årige läraren Jean-Pierre Elie till AP, men han är likväl positiv till den nya insatsen, eftersom det är "outhärdligt att bo i Haiti" i dag.

Elie tvivlar, likt många haitier, på den inhemska polisens förmåga. En del invånare har samlat sig i medborgargarden och tagit till vapen mot gängen.

Som Sundsvall

I oktober förra året bröt kolera ut på nytt, i de gängkontrollerade slumkvarteren i Cité Soleil (Solstaden) i Port-au-Prince. Det utbredda våldet har i många fall omöjliggjort vårdinsatser.

– Även om vi har mindre kolera i dag så är det miljontals människor som inte har tillgång till vård, eller rent vatten. Risken för kolerasjukdomar är väldigt hög, säger Läkare utan gränsers (MSF) insatschef i landet, Jean-Baptiste Marion, till TT.

Organisationen förbereder sig inför stundande regnsäsong, där nya utbrott kan ta fart. För att sätta det senaste utbrottet i proportion har Marion tittat på kartan.

– Det var 50 000 människor som drabbades av sjukdomen senast, som om hela Sundsvall i Sverige skulle drabbas.

När det gäller den kommande insatsen tyglar MSF-chefen sina förhoppningar.

– Vi har ett vardagsläge som såklart inte är hållbart, och som inte lär förbättras på kort sikt. Det avgörande för oss är att alla som är här och ger humanitär hjälp ska kunna undgå att bli inblandade, säger han.

Tillräckligt?

Haitis regering vädjade redan för ett år sedan till det internationella samfundet om hjälp. I slutänden tog Kenya täten med ett löfte om att skicka åtminstone 1 000 poliser, med ekonomisk uppbackning från USA.

Analytiker ifrågasätter om styrkan blir tillräckligt stor och om den har kompetens för urbana eldstrider i ett främmande land. Till det kommer språkförbistring och det faktum att Kenyas poliser återkommande anklagas för övervåld.

– Allt som görs kortsiktigt kommer alldeles uppenbart att falla samman om man inte löser de politiska problemen, säger Robert Fatton, amerikansk Haitikännare vid University of Virginia, till AFP.

Jean-Baptiste Marion vid MSF efterlyser också ett bredare tänk:

– Vid sidan av den säkerhetsmässiga insatsen är det väldigt viktigt att det sker en storskalig humanitär insats, men den diskussionen hörs inte.

Väpnade medlemmar av gänget som kallar sig "G9 and Family" deltar i en demonstration mot Haitis premiärminister Ariel Henry i Port-au-Prince, den 19 september. Arkivbild.
Väpnade medlemmar av gänget som kallar sig "G9 and Family" deltar i en demonstration mot Haitis premiärminister Ariel Henry i Port-au-Prince, den 19 september. Arkivbild.
Bakgrund: Ska pågå i ett år

FN:s säkerhetsråd gav den 2 oktober – nästan ett år efter att Haiti bett om hjälp – klartecken för länder att delta i en multinationell säkerhets- och stödinsats.

Den ska ledas av Kenya och utföras "i nära samarbete och koordinering med Haitis regering", initialt i ett års tid. Efter nio månader ska situationen utvärderas på nytt.

Stödet ska riktas till Haitis nationella polis, för att den ska kunna stävja våldet och den utbredda brottsligheten, skydda infrastruktur och möjliggöra för leveranser av humanitär hjälp.

I resolutionen understryks också behovet av bredare insatser i framtiden för att komma åt grundproblem bakom våldet.

13 av rådets 15 medlemmar röstade för. Två permanenta medlemmar – Kina och Ryssland – avstod från sina röster.

Vid sidan av Kenya har Antigua och Barbuda, Bahamas och Jamaica lovat att bidra med manskap. USA har lovat ett miljardbelopp i ekonomiskt bidrag.

Källa: Säkerhetsrådets resolution nummer 2699


Fakta: Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.

Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev det första som avskaffade slaveri.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010, med hundratusentals offer. Det följdes tio månader senare av ett storskaligt och dödligt kolerautbrott.

Flera val hölls under åren därpå, men resultaten var inte entydiga och ifrågasattes kraftigt. När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli 2021 förvärrades situationen ytterligare. Mordet förblir olöst och i oroligheterna har kriminella gäng tagit kontroll över delar av landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!