Kidnappningar och plundringar på Haitis skolor

Haitis skolor, tidigare fristäder från det kaos som plågar landet, har i allt högre utsträckning blivit måltavlor för våldsamma grupperingar. Skolor plundras, anställda kidnappas och barn missar livsviktig skolgång.

Barn springer på en fotbollsplan i Port-au-Prince där målet används som tvättställning. Bild från oktober 2022.

Barn springer på en fotbollsplan i Port-au-Prince där målet används som tvättställning. Bild från oktober 2022.

Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Haiti2023-02-10 08:14

Enligt FN:s barnfond Unicef har 72 skolor i Haiti rapporterat våldsdåd sedan skolårets start i oktober, vilket innebär en niofaldig ökning jämfört med i fjol. Det rör sig om kidnappningar, rån och plundringar.

Minst 13 av skolorna har utsatts för målinriktade attacker av väpnade grupper. En skola har satts i brand, en elev har dödats och minst två skolanställda har kidnappats, enligt Unicefs sammanställning.

Dessutom har förövarna plundrat skolor på bänkar, datorer, batterier och solpaneler.

"Påsar med ris, deg och majs som används för skolmåltider – en livlina för oräkneliga barn i Haiti – har också stulits tillsammans med matsalsutrustning", uppger FN-organet.

Det upptrappade våldet i landet, där beväpnade grupper nu kontrollerar stora områden, hotar barnens möjligheter att gå i skolan. Unicef beräknar att barn i Haiti i genomsnitt väntas missa över en månads skolgång under skolåret. Över en fjärdedel av landets skolor har inte ens öppnat i år.

"Ett barn som räds att gå till skolan är ett barn som är i större risk för att rekryteras till väpnade grupperingar", säger Unicefs Haitirepresentant Bruno Maes.

Fakta: Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.

Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig, och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010, med hundratusentals offer. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem den 7 juli 2021 förvärrades situationen ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!