Nya kolerafall i Haiti – oro för ny kris

Kolerafallen blir allt fler på Haiti, visar siffror som AFP tagit del av, vilket skapar oro för att ytterligare en katastrof ska drabba landet som redan är svårt krisdrabbat.

En sjukhusanställd i Port-au-Prince städar ett tält där människor som lider av kolerasymptom behandlad. Bilden är tagen 7 oktober.

En sjukhusanställd i Port-au-Prince städar ett tält där människor som lider av kolerasymptom behandlad. Bilden är tagen 7 oktober.

Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Haiti2022-10-19 06:45

Fram till och med måndag hade 606 misstänkta fall och 66 kolerafall konstaterats i landet, enligt en myndighetsrapport. Drygt 200 av dem har upptäckts bara den senaste veckan, samtidigt som ett 20-tal personer har avlidit med sjukdomen.

En av de värst drabbade platserna är ett fängelse i huvudstaden Port-au-Prince.

Den nya statistiken kommer dagen efter ett FN-möte där man diskuterade frågan om att skicka en internationell militär styrka till Haiti i syfte att hitta en lösning på den sociala och säkerhetsmässiga kris som råder.

Generalsekreteraren António Guterres beskrev under mötet situationen som "absolut mardrömslik", med kriminella gäng som håller på att ta kontroll i den karibiska önationen.

De kriminella gängen terroriserar befolkningen i huvudstaden och orsakar också ett stopp i tillförsel av bränsle till landet då hamnen blockeras.

Bristen på bränsle innebär bland annat att vattenförsörjningen påverkas, vilket i sin tur ökar risken för koleraspridning.

För ett årtionde sedan avled 10 000 människor i Haiti i ett kolerautbrott.

Kolera sprids oftast via förorenat vatten eller mat och kan leda till svår diarré och uttorkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!