Missade arbetarväljare kan bli Bidens nederlag

Demokraternas fokus på att måla upp en mörk bild av fyra år till med Trump – i stället för att fokusera på politik, kan bli deras fall. Det säger USA-kännaren Frida Stranne. Och det finns en orsak till att opinionsmätningarna inte stämt.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden lyckades inte locka tillbaka viktiga arbetarväljare som Hillary Clinton tappade till Donald Trump i förra valet.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden lyckades inte locka tillbaka viktiga arbetarväljare som Hillary Clinton tappade till Donald Trump i förra valet.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Halmstad2020-11-04 15:36

– Demokraterna har haft som huvudsaklig agenda att bli av med Donald Trump, att måla upp en mörk bild av honom som president och inte prata om de egna visionerna och om sakpolitik, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad, till TT.

Det kan ha spelat en roll i att Joe Biden inte står sig lika stark som opinionsmätningarna inför valet spått, enligt henne.

Arbetarna kvar

På flera fronter har det gått på ett annat sätt än förväntat bland Demokraterna.

– Det var ett stort bakslag för dem att Donald Trump vann Florida och Ohio, påpekar Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier.

Ohio är en stat där gruppen lågutbildade vita – traditionell arbetarklass – är stor. Det är en grupp som är viktig för Donald Trump. I valet 2016 lyckades Trump vända delar av Ohio som i generationer röstat demokratiskt, med löften om att behålla fabriksjobb och tillverkningsindustri i USA. Men när GM stängde sin jättefabrik i Lordstown i Ohio 2018 lade många skulden på Trump och beskyllde honom för svikna löften.

Joe Biden har sett sin chans att vinna tillbaka väljargruppen och satsat stort på annonser och besök i Ohio. Opinionsmätningar inför valet har också tytt på att han haft en chans. Men så ser det inte ut att ha blivit. I nordöstra Ohio på gränsen mot Pennsylvania, området där Lordstown ligger, ökar Donald Trump till och med sitt stöd. 2016 fick han 54 procent av rösterna och i år får han 60 procent.

"Väldigt märkligt"

Förlusten i Florida är ett annat exempel på demokraternas misslyckade planer. I förra valet stödde den stora gruppen kubanamerikanska väljare främst demokraterna och Hillary Clinton, men i år gick de till president Trump. Det hjälpte presidenten att ta hem den viktiga delstaten.

– Det är väldigt märkligt, när man tänker efter, hur Trump kan få så starkt stöd hos dessa väljare med tanke på hur han har pratat om dem, säger Frances E Lee, statsvetare och professor vid Princeton University, till TT.

Hon betonar också något annat som hon tycker sticker ut, nämligen den väldiga spricka som finns mellan väljare på landsbygden och de i städerna.

– Presidenten överpresterar enormt på landsbygden, utanför städerna, medan han inte alls får samma stöd i städerna, säger hon.

Svårt att mäta

Det är också orsaken till att opinionsmätningarna – återigen – verkar ha misslyckats med att prognostisera resultatet, enligt Frances E Lee.

– Att förutsäga ett val med sådan här geografisk splittring är jättesvårt.

TT: För en svensk person, försök förklara hur Trump kan ha så starkt stöd?

– Hans anhängare är övertygade om att han säger exakt vad han tycker och är ärlig, i motsats till andra politiker. Jag har noterat att en väldigt populär skylt hos Trumpanhängare om man åker ut på landsbygden säger "No bullshit" och det tycker jag ger en bild av vad de anser viktigt. De ser Trump som en förkämpe för dem, som slåss från ett underläge. Om han gör något skandalöst, så ser de det bara som att han är konsekvent i att inte vilja vara en del av etablissemanget.

Jason Baker, en väljare i Columbus, Ohio, röstade för Donald Trump 2016 och lade sin röst på honom i år. Orsakerna säger han är "lag och ordning och ekonomi".
Jason Baker, en väljare i Columbus, Ohio, röstade för Donald Trump 2016 och lade sin röst på honom i år. Orsakerna säger han är "lag och ordning och ekonomi".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!