Amerika går om Europa i antalet covid-döda

Antalet döda i covid-19 är nu kring 41 000 i Brasilien, enligt myndigheterna. Landet är ett avgörande skäl till att Amerika som helhet, i absoluta tal, går om Europa som värst drabbad del av världen.

En kvinna kontrolleras för feber innan hon får gå in i en affär i Rio de Janeiro i Brasilien.

En kvinna kontrolleras för feber innan hon får gå in i en affär i Rio de Janeiro i Brasilien.

Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-12 01:05

I Brasiliens senaste dygnsstatistik har 1 239 nya dödsfall registrerats. Därmed är landet, med 212 miljoner invånare, på väg att passera Storbritannien i antalet döda, och därmed bli det land efter USA med hittills flest dödsfall i pandemin.

På fredagsmorgonen låg det officiella antalet covid-döda i Storbritannien på 41 279, och i Brasilien på 40 919, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning. För britterna har dock pandemin sedan länge kulminerat, medan intensiv spridning ser ut att fortsätta i Brasilien.

Även i Mexiko, som har ungefär 16 000 dödsfall, är trenden dyster, vilket innebär att båda Latinamerikas bjässar nu är hårt pressade av covid-19.

– Vi oroas över att regionen kommer att komma ur denna kris mer skuldsatt, fattigare, hungrigare och med högre arbetslöshet. Och framförallt arg, säger Alicia Barcena, generalsekreterare för FN:s kommission för Latinamerika och Karibien (Eclac), enligt nyhetsbyrån AFP.

Det innebär också att de amerikanska kontinenterna som helhet nu enligt Världshälsoorganisationen (WHO) precis gått om Europa i antalet döda; 185 800 mot 185 500, rapporterar nyhetsbyrån EFE. Då bor det i och för sig fler människor i Amerika, drygt en miljard, jämfört med Europas cirka 750 miljoner.

En brasklapp är också att länders statistikföring sköts på olika sätt, och därför ofta inte är helt jämförbar. Det gäller i ännu högre grad antalet smittade, där exempelvis Brasilien anklagats för att mörka pandemins verkliga omfattning. Officiellt har Brasilien registrerat drygt 800 000 smittade – tvåa i världen efter USA, som har över två miljoner fall.

Bland de värst drabbade delarna av Brasilien finns landets två största städer, São Paulo och Rio de Janeiro. Trots det har affärer och köpcentrum under veckan åter slagit upp dörrarna där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!