Malaria dödar hundratusentals människor varje år, varav många barn i Afrika.
Den mygga som främst sprider malaria i Afrika, Anopheles gambiae, ogillar de förorenade vattenpölarna i storstäderna och har inte lärt sig att lägga sina larver i städernas vattentankar. Därför smittas de flesta på landsbygden.
I en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS har entomologen Marianne Sinka granskat myggarten Anopheles stephensi, som främst förekommer i Asien.
Arten har redan orsakat ett stort malariautbrott i Djiboutis huvudstad på Afrikas horn 2012, en stad där det tidigare knappt funnits malaria. Myggan har även observerats i bland annat Etiopien och Sudan.
Anopheles stephensi har lärt sig att ta sig igenom sprickor för att komma in i vattentankar, speciellt de som gjorda av tegel och cement. Marianne Sinka säger att det är den enda myggarten som är riktigt bra på att etablera sig i centrala stadsmiljöer.
Hon och hennes kollegor har hittat 44 storstäder i Afrika, främst runt ekvatorn, med förutsättningar som är mycket lämpliga för myggarten.
Till skillnad från afrikanska myggor som tycker om att sticka människor på nätterna när det är svalt kan Anopheles stephensi suga blod på kvällarna när det är varmare. Och det gör att myggnät över sängen blir mindre effektivt.
Att installera myggnät för fönstren, ha insektsmedel på väggarna och täcka kroppen är ett bättre sätt att skydda sig från den här myggan.