Astra Zeneca justerar ned vaccinets effektivitet

Svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin är inte riktigt så effektivt mot mildare covid-fall som man tidigare angett, visar ny data från bolaget.

En spruta laddas med covid-19-vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild.

En spruta laddas med covid-19-vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-25 04:23

Företaget reviderar ned resultatet kring läkemedelsbolagets covid-19-vaccin, och uppger att effektiviteten är 76 procent när det gäller att motverka covid-19 med symptom av alla slag, jämfört med 79 som man tidigare angett.

Enligt bolaget ger vaccinet samtidigt ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård.

Justeringen av siffrorna kommer efter att en amerikansk oberoende expertpanel vid Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i USA uttryckt oro att Astra Zeneca brustit i att inkludera uppdaterad data i de siffrorna man till en början släppte.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19, som sedan en tid används i bland annat EU och Storbritannien, är ännu inte godkänt för användning i USA.

Vaccinet har omgärdats av stora problem att få upp produktionen till utlovade leveransvolymer och är i flera europeiska länder stoppat för att utreda vaccinets koppling till förekomsten av en sällsynt typ av blodpropp hos personer som fått vaccinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!