Böldpestvarning i Inre Mongoliet

Som om det inte räckte med coronaviruset. Nu kommer varning för böldpest i Inre Mongoliet i Kina.

Nu är det förbjudet att äta murmeldjur i Inre Mongoliet. Genrebild.

Nu är det förbjudet att äta murmeldjur i Inre Mongoliet. Genrebild.

Foto: Robin Loznak/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-06 21:05

En man med böldpest vårdas på sjukhus i Bayannur och myndigheterna har deklarerat varningsnivå 3, rapporterar BBC och internationella nyhetsbyråer.

Varningsnivå 3 är den näst lägsta på en fyrgradig skala. Förbud har utfärdats mot att äta kött av gnagare och rapporteringsplikt råder för den som hittar misstänkta fall av sjuka eller döda djur, skriver BBC. Sjukvården i Inre Mongoliet vill nu också att alla plötsliga dödsfall, liksom om någon får hög feber utan uppenbar orsak, ska rapporteras, enligt nyhetsbyrån EFE.

Murmeldjur misstänkt

Tillståndet för patienten i Bayannur sägs vara stabilt. Det är okänt hur han blev smittad. Han arbetar som herde.

Förra veckan rapporterades två bröder sjuka i böldpest i grannlandet Mongoliet sedan de hade ätit kött av murmeldjur, rapporterar EFE. Rått murmelkött anses bra för hälsan enligt lokal sed, säger en företrädare för Världshälsoorganisationen WHO i Mongoliet till BBC.

Murmeldjur och andra gnagare kan bli värddjur för böldpestbakterien när de infekteras av loppor. Annars är den vanliga smittvägen att människor får i sig bakterien via loppor från råttor och andra gnagare. Men sjukdomen kan också spridas som droppsmitta från människa till människa – alltså genom saliv när en insjuknad hostar.

Hög feber

Böldpest ger svullna lymfkörtlar, men kan vara svår att identifiera tidigt under sjukdomen då den kan likna influensa. Det kan dröja upp till en vecka från det att man infekterats till dess att de första symptomen visar sig, vilket också kan göra det svårt att förstå vilken sjukdom det gäller och att spåra smittan.

Pest kan botas med antibiotika men om den inte behandlas är dödligheten hög. För bara några år sedan insjuknade över 300 personer i böldpest på Madagaskar och över 70 dog. Även Kongo och Peru har haft svåra utbrott.

Fakta: Då digerdöd – nu hanterlig

Pest dödade uppemot 50 miljoner människor i Europa, Asien och Afrika på 1300-talet i det som blivit känt som digerdöden. Så sent som på 1800-talet dödade sjukdomen 12 miljoner människor i Asien enligt BBC. Men numera är den fullt hanterlig om den smittade får antibiotika i ett tidigt skede.

Böldpest orsakas av bakterien yersinia pestis och ger hög feber, huvudvärk och svullna lymfkörtlar nära infektionsstället. Bölderna kan vara sig. Bakterien når ofta in i blodet vilket ger blodförgiftning. Den kan orsaka vävnadsdöd, varför den också kallas svarta döden.

Om bakterien når lungorna blir den infekterade väldigt snabbt mycket dålig och dödligheten utan behandling är nära 100 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!