Brett stöd för koordinerade gränsöppningar

Danmark, Norge och Finland ser svenskar som möjliga smittspridare. En riskfaktor att ta hänsyn till när gränserna börjar öppnas igen inför sommarsemestrarna. Men när EU:s turismansvariga möttes i en videokonferens fanns starkt stöd för att koordinera gränsöppningarna.

Stranden i Nice på franska rivieran kommer inte att vara packad med solbadare i sommar. Arkivbild.

Stranden i Nice på franska rivieran kommer inte att vara packad med solbadare i sommar. Arkivbild.

Foto: Lionel Cironneau

Hälsa och sjukvård2020-05-20 06:30

Näringsminister Ibrahim Baylans (S) budskap till EU:s turismansvariga ministrar var att inget land ska särbehandlas.

– Jag kommer att framhålla tydligt på mötet att vi måste ha ett regelverk som inte särbehandlar och diskriminerar människor och länder, säger Baylan till TT före mötet.

Han välkomnar att EU-kommissionen i förra veckan presenterade gemensamma riktlinjer för hur Europas gränser ska öppnas igen, hur folk ska kunna resa och hur turismbranschen steg för steg ska komma i gång utan att smittspridningen tar fart.

– Under hela krisen har vi tyvärr sett alldeles för mycket av att länder inför olika restriktioner – ibland oklart varför. Det verkar ha drivits mer av rädsla och panik än faktiska sakförhållanden. Om vi ska få det här samarbetet att fungera, då måste vi koordinera oss, säger Baylan.

Svenskar pekas ut

Runt om i EU diskuteras just nu hur gränsrestriktioner ska lyftas. Inte sällan är det svenskar som nämns som orosmoment för smittspridning, på grund av höga dödstal och att strategin för att bekämpa virusutbrottet sett annorlunda ut här.

– Jag tror att det speglar den osäkerhet som råder. Vi har fortfarande en smitta i hela Europa och det är fortfarande människor som dör, säger Baylan.

Flera oppositionspartier i Danmark vill att gränsen ska öppnas för tyskar och norrmän, men inte för svenskar. Flera svenska ministrar har kontakt med och försöker påverka sina danska kollegor inför beslutet som snart väntas.

– Det måste bygga på sakliga förhållanden. Vi ser till exempel att i Själland (där Köpenhamn ligger) är smittspridningen fyra gånger högre än i Skåne, säger Baylan.

Ingen nordisk bubbla

I Norge finns en liknande rädsla för att svenskar ska ta med sig smitta, och i fredags när de nordiska inrikesministrarna möttes digitalt, avvisade den finska inrikesministern Maria Ohisalo tanken på en nordisk "resebubbla" med gemensamma riktlinjer.

– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera situationen, i Sverige är läget mera oroväckande, sade Ohisalo efter mötet och påpekade att Finland kan behandla gränserna mot Estland och Sverige olika beroende på smittläget.

Länderna beslutar själva när de lyfter på eventuella gränshinder eller karantänsregler, men EU-kommissionen är tydlig med att samma regler måste gälla för alla. Det går inte att öppna gränsen och endast släppa in vissa länders medborgare.

Däremot behöver inte alla gränser öppnas samtidigt.

Öppna gränser

Under onsdagens videomöte med EU:s turismministrar fattades inga beslut, men det blev en temperaturmätare som visade att kommissionens förslag har brett stöd. Ministrar uttryckte starkt stöd för att koordinera öppningen av gränser, att stegvis återgå till normalitet och att beslut ska fattas på grundval av epidemiologiska data.

– Turism är en av nyckelsektorerna i den europeiska ekonomin. Det är tyvärr även en av de sektorer som drabbats hårdast av covid-19-krisen. Dagens videokonferens. . . bekräftade att vi alla står enade och är beslutsamma om att göra allt som krävs för den snabba och fullständiga återhämtningen av europeiska turismen, säger kroatiske turismministern Gari Cappelli.

Fakta: Tre faser i EU

EU-kommissionen ser framför sig tre olika faser när resandet ska öppnas upp igen i Europa:

* Fas 0 är vad som gäller just nu, med strikta restriktioner där i stort sett bara gräns- och transportarbetare tillåts åka in och ut.

* Fas 1 förutser stegvis lyftande av åtgärderna mellan regioner, områden och medlemsländer med liknande epidemiologiska situationer.

* Fas 2 är det tillstånd då alla kontroller kan lyftas, även om nödvändiga hälsoåtgärder fortfarande finns på plats.

Källa: EU-kommissionen


Fakta: Förslag för resande i EU

EU-kommissionens stora rese- och turismpaket innehåller riktlinjer om hur gränsöverskridningar, transporter och boende kan ske på ett hälsomässigt säkert sätt efter coronakrisen.

Exempelvis föreslås att biljettköp och incheckningar i största möjliga mån ska göras på nätet. Munskydd bör användas i "transportcenter och fordon, särskilt där fysisk distansering inte fullt ut kan garanteras hela tiden".

Digital förhandsbokning rekommenderas även för måltider i hotell- och restaurangbranschen, poolplatser och besök på gymmet.

Angående eventuella smittspridningsappar betonar kommissionen att dessa bör vara frivilliga, tillfälliga, säkra och använda sig av anonymiserade data. De bör dessutom kunna fungera över gränserna och i olika tekniska system.

Kommissionen uppmanar även flyg- och resebranschen att göra sina vouchrar mer attraktiva. Flera länder och företag vill ha möjlighet att säga nej till återbetalning på grund av krisläget, vilket dock EU-kommissionen inte accepterar.

Källa: EU-kommissionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!