Brett stöd för koordinerade grÀnsöppningar

Danmark, Norge och Finland ser svenskar som möjliga smittspridare. En riskfaktor att ta hÀnsyn till nÀr grÀnserna börjar öppnas igen inför sommarsemestrarna. Men nÀr EU:s turismansvariga möttes i en videokonferens fanns starkt stöd för att koordinera grÀnsöppningarna.

Stranden i Nice pÄ franska rivieran kommer inte att vara packad med solbadare i sommar. Arkivbild.

Stranden i Nice pÄ franska rivieran kommer inte att vara packad med solbadare i sommar. Arkivbild.

Foto: Lionel Cironneau

HÀlsa och sjukvÄrd2020-05-20 06:30

NÀringsminister Ibrahim Baylans (S) budskap till EU:s turismansvariga ministrar var att inget land ska sÀrbehandlas.

– Jag kommer att framhĂ„lla tydligt pĂ„ mötet att vi mĂ„ste ha ett regelverk som inte sĂ€rbehandlar och diskriminerar mĂ€nniskor och lĂ€nder, sĂ€ger Baylan till TT före mötet.

Han vÀlkomnar att EU-kommissionen i förra veckan presenterade gemensamma riktlinjer för hur Europas grÀnser ska öppnas igen, hur folk ska kunna resa och hur turismbranschen steg för steg ska komma i gÄng utan att smittspridningen tar fart.

– Under hela krisen har vi tyvĂ€rr sett alldeles för mycket av att lĂ€nder inför olika restriktioner – ibland oklart varför. Det verkar ha drivits mer av rĂ€dsla och panik Ă€n faktiska sakförhĂ„llanden. Om vi ska fĂ„ det hĂ€r samarbetet att fungera, dĂ„ mĂ„ste vi koordinera oss, sĂ€ger Baylan.

Svenskar pekas ut

Runt om i EU diskuteras just nu hur grÀnsrestriktioner ska lyftas. Inte sÀllan Àr det svenskar som nÀmns som orosmoment för smittspridning, pÄ grund av höga dödstal och att strategin för att bekÀmpa virusutbrottet sett annorlunda ut hÀr.

– Jag tror att det speglar den osĂ€kerhet som rĂ„der. Vi har fortfarande en smitta i hela Europa och det Ă€r fortfarande mĂ€nniskor som dör, sĂ€ger Baylan.

Flera oppositionspartier i Danmark vill att grÀnsen ska öppnas för tyskar och norrmÀn, men inte för svenskar. Flera svenska ministrar har kontakt med och försöker pÄverka sina danska kollegor inför beslutet som snart vÀntas.

– Det mĂ„ste bygga pĂ„ sakliga förhĂ„llanden. Vi ser till exempel att i SjĂ€lland (dĂ€r Köpenhamn ligger) Ă€r smittspridningen fyra gĂ„nger högre Ă€n i SkĂ„ne, sĂ€ger Baylan.

Ingen nordisk bubbla

I Norge finns en liknande rÀdsla för att svenskar ska ta med sig smitta, och i fredags nÀr de nordiska inrikesministrarna möttes digitalt, avvisade den finska inrikesministern Maria Ohisalo tanken pÄ en nordisk "resebubbla" med gemensamma riktlinjer.

– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera situationen, i Sverige Ă€r lĂ€get mera orovĂ€ckande, sade Ohisalo efter mötet och pĂ„pekade att Finland kan behandla grĂ€nserna mot Estland och Sverige olika beroende pĂ„ smittlĂ€get.

LÀnderna beslutar sjÀlva nÀr de lyfter pÄ eventuella grÀnshinder eller karantÀnsregler, men EU-kommissionen Àr tydlig med att samma regler mÄste gÀlla för alla. Det gÄr inte att öppna grÀnsen och endast slÀppa in vissa lÀnders medborgare.

DÀremot behöver inte alla grÀnser öppnas samtidigt.

Öppna grĂ€nser

Under onsdagens videomöte med EU:s turismministrar fattades inga beslut, men det blev en temperaturmÀtare som visade att kommissionens förslag har brett stöd. Ministrar uttryckte starkt stöd för att koordinera öppningen av grÀnser, att stegvis ÄtergÄ till normalitet och att beslut ska fattas pÄ grundval av epidemiologiska data.

– Turism Ă€r en av nyckelsektorerna i den europeiska ekonomin. Det Ă€r tyvĂ€rr Ă€ven en av de sektorer som drabbats hĂ„rdast av covid-19-krisen. Dagens videokonferens. . . bekrĂ€ftade att vi alla stĂ„r enade och Ă€r beslutsamma om att göra allt som krĂ€vs för den snabba och fullstĂ€ndiga Ă„terhĂ€mtningen av europeiska turismen, sĂ€ger kroatiske turismministern Gari Cappelli.

Fakta: Tre faser i EU

EU-kommissionen ser framför sig tre olika faser nÀr resandet ska öppnas upp igen i Europa:

* Fas 0 Àr vad som gÀller just nu, med strikta restriktioner dÀr i stort sett bara grÀns- och transportarbetare tillÄts Äka in och ut.

* Fas 1 förutser stegvis lyftande av ÄtgÀrderna mellan regioner, omrÄden och medlemslÀnder med liknande epidemiologiska situationer.

* Fas 2 Àr det tillstÄnd dÄ alla kontroller kan lyftas, Àven om nödvÀndiga hÀlsoÄtgÀrder fortfarande finns pÄ plats.

KĂ€lla: EU-kommissionen


Fakta: Förslag för resande i EU

EU-kommissionens stora rese- och turismpaket innehÄller riktlinjer om hur grÀnsöverskridningar, transporter och boende kan ske pÄ ett hÀlsomÀssigt sÀkert sÀtt efter coronakrisen.

Exempelvis föreslÄs att biljettköp och incheckningar i största möjliga mÄn ska göras pÄ nÀtet. Munskydd bör anvÀndas i "transportcenter och fordon, sÀrskilt dÀr fysisk distansering inte fullt ut kan garanteras hela tiden".

Digital förhandsbokning rekommenderas Àven för mÄltider i hotell- och restaurangbranschen, poolplatser och besök pÄ gymmet.

AngÄende eventuella smittspridningsappar betonar kommissionen att dessa bör vara frivilliga, tillfÀlliga, sÀkra och anvÀnda sig av anonymiserade data. De bör dessutom kunna fungera över grÀnserna och i olika tekniska system.

Kommissionen uppmanar Àven flyg- och resebranschen att göra sina vouchrar mer attraktiva. Flera lÀnder och företag vill ha möjlighet att sÀga nej till Äterbetalning pÄ grund av krislÀget, vilket dock EU-kommissionen inte accepterar.

KĂ€lla: EU-kommissionen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!