Desinformation: Ryssland och Kina pekas ut

Vi har tydliga bevis, säger EU-kommissionen och pekar ut Ryssland och Kina för att ligga bakom desinformationskampanjer i coronavirusets spår. Men även USA:s president Donald Trump får en skopa av sleven. Utökat samarbete söks nu med världens sociala medier.

Vera Jourová, EU-kommissionär för öppenhet och värderingar, anser sig ha klara bevis för att Ryssland och Kina ägnar sig åt desinformationskampanjer kring coronaviruset.

Vera Jourová, EU-kommissionär för öppenhet och värderingar, anser sig ha klara bevis för att Ryssland och Kina ägnar sig åt desinformationskampanjer kring coronaviruset.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-10 14:50

Utrikeschefen Josep Borrell och öppenhetskommissionären Vera Jourová försöker göra vad de kan för att inskärpa faran med falska nyheter och desinformation.

– Desinformation i coronans tid kan döda. Missvisande hälsoinformation och bedrägerier utgör farliga risker för våra medborgare och deras hälsa, säger Borrell på en presskonferens i Bryssel.

– Vi har till exempel sett informationen om att man kan bota corona genom att dricka blekmedel, säger utrikeschefen i samband med publicerandet av en rapport om informationskriget.

Inget kallt krig

EU-kommissionen anser sig under coronakrisen ha bevittnat "en våg av falsk och missledande information, bluffar och konspirationsteorier och även riktade insatser för att påverka, iscensatta av utländska aktörer".

Åtminstone två av aktörerna pekas ut med namn.

– Vi nämner tydligt Ryssland och Kina. Vi har tillräckliga bevis för att göra det, konstaterar Vera Jourová.

Mycket mer än att peka finger gör dock inte kommissionen. Åtminstone inte än.

– Jag sade åt honom: "Var inte orolig, EU kommer inte att dra igång ett nytt kallt krig mot Kina", berättar Borrell om hur han uttryckte sig i ett webbsamtal med Kinas utrikesminister Wang Yi i tisdags.

Stöd för Twitter

Det som kommissionen i stället gör för att ytterligare bekämpa falskheterna är att bland annat utöka sitt samarbete med storbolagen inom sociala medier.

Facebook, Twitter och Google har redan utlovat månatliga rapporter om vad de gör för att få bort falsk information. Även Whatsapp och Tiktok är på väg in i samarbetet.

Twitter får samtidigt flankstöd av Jourová i deras uppmärksammade kamp med Donald Trump, som reagerat ilsket över bolagets utpekande av vissa av hans utsagor som vilseledande.

– Jag stödjer Twitters reaktion. De gav faktakontrollerad information, anser Vera Jourová.

Fakta: Kommissionens rapport

"I dag använder krigarna tangentbord snarare än svärd", konstaterar EU:s utrikeschef Josep Borrell om situationen kring desinformation och falska nyheter. I en rapport på onsdagen utlovas en rad olika åtgärder:

* Samarbeta mer med G7, Nato, FN, OSSE, Europarådet och Afrikanska unionen.

* Kommissionens representanter i medlemsländerna ska vara mer aktiva i nationella debatter, särskilt via sociala medier.

* Kräva in månatliga rapporter från sociala medier om vad som görs mot desinformation.

* Öka stödet till grupper som arbetar med faktakontroll.

* Uppmana medlemsstaterna att förstärka insatser så att journalister kan arbeta i säkerhet. Ett förslag för att stärka mediafrihet och pluralism ska presenteras före årsskiftet.

Källa: EU-kommissionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!