Geni, galning, mobbare, lögnare, visionär, anarkist. Det är bara några av de epitet som har använts för att försöka beskriva Dominic Cummings – mannen som har gjort sig till synes oumbärlig i rollen som chefsrådgivare hos premiärminister Boris Johnson på 10 Downing Street i London.
Och det är kanske inte så konstigt att 48-årige Cummings väcker känslor.
Hans karriär bygger på att gå emot konventionella lösningar. Både vänner och fiender ser honom som en hänsynslös strateg som utmanar traditionerna i den brittiska politiken. Men medan hans allierade beskriver "Dom" som en visionär har den tidigare premiärministern David Cameron kallat honom för "karriärpsykopat".
Ingen slips
Kollisionen med etablissemanget avspeglas också i Cummings avslappnade inställning till klädkoden i Westminister. Han bär hellre vadderad väst än kavaj, har sina saker i en tygkasse och ses ofta i jeans och ullhatt. Slips tycks vara bannlyst i garderoben.
– Cummings är mycket intelligent. Och han är också en man som vill riva ner och förstöra saker för att sedan bygga upp dem på det sätt som han vill ha det, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.
– Han har varit med ett bra tag. Men det var i samband med folkomröstningen om EU-utträdet som han blev känd för den breda allmänheten i och med sin roll som hjärnan bakom brexitkampanjen.
Inte medlem
Dominic Cummings har aldrig varit medlem i Konservativa partiet (eller något annat parti heller för den delen), vilket har retat många. Men han har jobbat som rådgivare för flera högt uppsatta politiker inom Tories.
Han är född och uppvuxen i Durham, den stad i norra England som hamnat i centrum för den rådande politiska stormen. Det var hit Cummings åkte med sin familj – trots coronarestriktionerna. Vid en pressträff på måndagen motiverade han det med omsorg om den fyraårige sonen sedan hans fru visat symtom på covid-19 och att de därför behövde vara nära släktingar.
Han förnekar att han brutit mot restriktionerna och ångrar inget, utom möjligen att han inte förklarat sig offentligt tidigare.
Ville revolutionera
Cummings gick på statlig grundskola för att sedan fortsätta till en privatskola i Durham. Han tog examen med toppbetyg i modern historia från universitetet i Oxford och tillbringade tre år i Ryssland, där han bland annat var inblandad i ett misslyckat försök att starta ett flygbolag
2001 var han chefsstrateg hos den dåvarande Toryledaren Iain Duncan Smith och 2004 en nyckelfigur i kampanjen mot ett regionalt parlament i nordöstra England. 2007 blev han särskild rådgivare hos Michael Gove, som några år senare blev utbildningsminister. De båda ville revolutionera mot utbildningssystemet och med idéer om friskolor och nya läroplaner blev Gove snart djupt impopulär.
Kanske var det därför vissa såg det som ett politiskt risktagande när Cummings utsågs till chef över den officiella brexitkampanjen 2016. Men tillsammans med strategen Matthew Elliott drev han mot alla odds kampanjen mot seger i folkomröstningen – vilket har förevigats i filmen "Brexit: The Uncivil War" med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Det var också Cummings som formulerade brexitmottot "Ta tillbaka kontrollen".
"Hjärnan bakom"
När Johnson förra året blev Storbritanniens premiärminister kom Cummings tillbaka som en av de mest inflytelserika och mäktigaste rådgivarna. Då var hans uppdrag mycket tydligt: Ta Storbritannien ut ur EU med alla medel. Strategin lönade sig. När britterna gick till parlamentsval i december samma år vann Johnsons parti sin största majoritet sedan Margaret Thatchers seger 1987.
– Cummings är hjärnan bakom allt som händer på 10 Downing Street. Han är den person som har mest inflytande över regeringen, säger Catherine Barnard.