Det första Janet Hernandez gjorde när hon kom till campus i Cambridge, Massachusetts, var att leta rätt på ett vitt tält. Där testade hon sig för covid-19 för första gången som student på Harvard. Därefter väntade det som det amerikanska elituniversitetet kallar fas 1: isolering.
Hernandez fick inte lämna sitt rum på 24 timmar – om hon innan dess inte fått ett negativt provsvar. Under fas 2 tilläts hon ta halvtimmeslånga promenader, plocka upp post och hämtmat från matsalen. Efter tre negativa test kunde hon gå vidare till sista fasen: fri rörlighet på universitetsområdet och möjlighet att umgås med max fem personer samtidigt.
"Det nya normala"
Men 90 procent av tiden tillbringar hon i sitt rum, där hon deltar i undervisningen framför datorn. I höst är det med få undantag digitala studier som gäller på Harvard.
– Innan covid såg jag fram emot att sitta i klassrum och prata med professorer och delta i seminarier där det går att lära känna personer en och en, säger Hernandez till mediebolaget Insider.
– Men jag känner ändå att vi har gjort det bästa av situationen. Det är ju trist, men det här är det nya normala.
Att bo och studera på prestigeskolor som Harvard ses av många som en biljett på färden mot en framgångsrik framtid. Livet på campus erbjuder möjlighet att nätverka med inflytelserika vänner och professorer i en miljö som kan öppna viktiga dörrar. Bakom varje positivt antagningsbesked ligger ofta åratal av hårt arbete.
Stopp för mingel
Men pandemin har punkterat mångas drömmar – åtminstone tillfälligt. Minglandet begränsas i hög grad till chattrum på såväl Harvard som andra elituniversitet som Princeton, Stanford och Johns Hopkins som under hösten till stora delar har förvandlats till virtuella lärosäten.
Den stora osäkerheten och bristen på närkontakt har fått många att skjuta upp sina studier vid Harvard. 20 procent av förstaårsstudenter, omkring 340 personer, valde sabbatsår framför att börja sin elitutbildning mitt under en pandemi. Många gamla studenter har gjort samma val.
Sammanlagt räknade universitetet med att strax över 5 200 studenter skulle registrera sig för höstterminen, ungefär 1 400 färre än vanligt.
Det innebär att campus är tommare än väntat. Planen var att låta omkring 40 procent av studenterna bo där – alla nya samt personer som kan behöva särskilda resurser. Skolans urvalsprocess för vem som ska få bo på campus eller inte har dock varit luddig, vilket har fått oron att sprida sig, i synnerhet bland de studenter som är beroende av stipendier och annat stöd för att finansiera sin utbildning.
Munskydd ett måste
Och i slutet av augusti när gräsmattorna på universitetsområdet vanligtvis brukar vara fyllda av sensommarturister, förvirrade nya studenter och återförenade kursare var inte mycket som det brukar. I stället tog maskbeklädda personer plats i studentkorridorerna i tysthet.
Enligt universitetet är det bara omkring 25 procent av alla studenter som har flyttat in på campus.
– Vi måste bära munskydd. Vi kan så klart inte samlas. Och vi får inte bjuda in någon till våra rum, då får vi rött kort – och då har man har hamnat i trubbel, säger 24-åriga Angela Dela Cruz till studenttidningen The Harvard Crimson.