En miljon människor med bekräftad covid-19 har nu avlidit i världen, enligt statistiksajten. Värst drabbat, räknat i faktiska tal, är USA där strax över 204 000 personer avlidit. Länder som Brasilien, Indien och Mexiko är också hårt drabbade.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i en intervju med Sveriges Radios Ekot att det är en "förskräcklig siffra" men att den måste sättas i relation till andra sjukdomar.
– Det här är ändå en ganska liten siffra jämfört med många andra sjukdomar som orsakar dödsfall i världen. Så jag tror att det fortfarande är väldigt viktigt att ha ett brett folkhälsotänk kring de här frågorna så att vi inte lurar oss och tror att det här är det enda stora problemet vi har i världen när det gäller hälsa.
Sett till antalet döda per 100 000 invånare toppas listan bland världens större länder av Peru med 100 dödsfall per 100 000 invånare. Sverige är i det avseendet också relativt hårt drabbat med omkring 58 döda per 100 000 invånare.
Stor testning
Antalet bekräftat smittade i världen ligger på 33 miljoner, och den siffran ökar kraftigt, främst för att många länder nu testar i stor omfattning.
Världshälsoorganisationens (WHO) statistik över antalet döda i covid-19 ligger under eftermiddagen på 991 224 fall, medan nyhetsbyrån AFP:s sammanställning landar på 999 068 fall. Johns Hopkins-universitet i USA redovisar samtidigt 995 352 dödsfall.
När skulle då ett vaccin kunna dämpa antalet dödsfall? Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tar upp vad den amerikanska smittskyddsläkaren Anthony Fauci säger i en intervju med den medicinska tidskriften Jama.
– Han kommenterade att det kommer ta i alla fall ett år till dess att du börjar se någon form av påverkan på sjuklighet och kan häva samhällsrestriktioner som finns, för det kommer ta den tiden innan vaccinerna kommer fram i tillräckligt stora volymer.
Richard Bergström påpekar att de grupper som löper störst risk att dö ska prioriteras. För Sveriges del kan ett vaccin eventuellt komma i början på 2021.
– Vi planerar för i början på nästa år, kanske redan från januari, då är det flera av vaccinerna som borde komma, säger han.
Protester i Europa
På flera platser i Europa har demonstrationer hållits mot strikta regler, tänkta att bromsa smittspridningen. I Spaniens huvudstad Madrid har människor under söndagen demonstrerat mot en utvidgad nedstängning av samhället eftersom den främst träffar fattiga stadsdelar, enligt demonstranterna. I Storbritanniens huvudstad London urartade en liknande demonstration under lördagen. Flera personer greps efter att tumult uppstått när polisen försökte skingra demonstranterna.
I Europa är Storbritannien det land som i faktiska tal drabbats värst av coronaviruset med 42 000 dödsfall. I södra Frankrike har antalet smittofall ökat stadigt de senaste veckorna med 16 000 bekräftade fall om dagen både i torsdags och i fredags.
Kvinna i januari
I USA har New York, som tidigt drabbades hårt av viruset, för första gången sedan i juni registrerat över 1 000 smittofall om dagen.
De första fallen i världen av personer som smittats med det nya coronaviruset, sars-cov-2, upptäcktes i Kina i början av december 2019. I slutet av januari klassade WHO utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Redan dagen efter fick Sverige sitt första fall, en kvinna som rest från Wuhan i Kina.