England har högst överdödlighet i Europa

England har haft högst överdödlighet i Europa under coronapandemin, enligt den brittiska statistikmyndigheten ONS. "I slutet av maj hade England den högsta totala överdödligheten av alla europeiska länder man jämfört", säger Edward Morgan vid ONS.

En tonåring som testats positivt för coronaviruset begravs i Chislehurst i april. Hans familj var isolerade och kunde inte närvara.

En tonåring som testats positivt för coronaviruset begravs i Chislehurst i april. Hans familj var isolerade och kunde inte närvara.

Foto: Aaron Chown/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-30 17:15

I rapporten har statistik hämtats in från flera europeiska länder, däribland hårt drabbade Spanien, Italien, Frankrike och Sverige. De åldersstandardiserade dödstalen mellan januari och juni i år har jämförts med ett medeltal mellan 2015 och 2019 för att få fram hur hög överdödligheten länderna haft under pandemin.

140 procent i Spanien

Spanien hade den högsta toppen av överdödlighet under pandemin i mars–april på nästan 140 procent, följt av England som i två veckor i april nådde över 100 procents överdödlighet. I Sverige var överdödligheten som högst i början av april då den uppmättes till runt 43 procent, enligt ONS.

Däremot har England haft den längsta sammanhängade perioden av överdödlighet vilket får landet att hamna i topp i Europa sett över hela mätperioden.

"Medan inga av de fyra nationerna i Storbritannien hade en topp av dödlighet som var lika hög som Spanien, så var överdödligheten geografiskt utspridd över hela Storbritannien under pandemin", kommenterar statistikern Edward Morgan vid ONS rapporten.

Sverige sticker ut

"Kombinerat med den relativt långsamt nedåtgående 'svansen' av pandemin i Storbritannien innebär det att i slutet av maj hade England den högsta totala överdödligheten av alla europeiska länder man jämfört", fortsätter Morgan.

Sverige sticker tillsammans med Storbritannien ut på så sätt att överdödligheten inte minskade i samma takt som i Frankrike och Spanien, från början av maj till mitten av juni, enligt ONS.

Fakta: Länderna som ONS studerat

ONS har tittat på följande länder:

Storbritannien

England

Wales

Skotland

Nordirland

Österrike

Belgien

Bulgarien

Tjeckien

Danmark

Estland

Finland

Frankrike

Ungern

Island

Italien

Liechtenstein

Litauen

Luxembourg

Nederländerna

Norge

Portugal

Slovakien

Spanien

Sverige

Schweiz

Källa: Office of National Statistics

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!