Världen måste samarbeta ekonomiskt för att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Uppmaningen från FN:s generalsekreterare António Guterres kommer med en akut prislapp på 15 miljarder dollar, runt 135 miljarder kronor.
FN-chefens vädjan på onsdagen kom i samband med ett virtuellt toppmöte där insatserna Act-accelerator och Covax diskuterades, båda är delar av försöken att forska fram och sprida ett globalt vaccin.
Två miljarder doser
– Vi måste tänka stort. Det är hög tid för länder att använda finansiering från sina egna (coronarelaterade) insatser och program.
Målet är bland annat att två miljarder doser av ett möjligt coronavirusvaccin ska kunna levereras i slutet av nästa år. Även planer på att distribuera 500 miljoner provtagningsenheter finns med.
Hittills har 27 miljarder kronor samlats in för insatserna, men det beräknas att ytterligare runt 315 miljarder kronor kommer att behövas framöver.
Löfven bidrar
Sverige bidrar med nästan 100 miljoner kronor, meddelade statsminister Stefan Löfven i ett kort videoanförande.
– Det är bara genom att säkerställa global tillgång till covid-19-vaccin som vi kan skydda våra egna befolkningar, sade han.
Även Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vädjade om internationellt samarbete för att få kontroll över pandemin. Det brittiska stödet har tidigare utlovats till 2,9 miljarder kronor, vilket kan ökas ytterligare om fler länder bidrar enligt Raab.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har också meddelat att landet går in i projekten med motsvarande en miljard kronor, medan Kanadas Justin Trudeau tidigare utlovat 3,9 miljarder kronor.
Världsbankens företrädare har också föreslagit att institutionen går in med upp emot 110 miljarder kronor i en snabbfinansiering av olika coronainsatser.