FN försiktigt optimistiskt i kampen mot aids

40 år efter att det första aidsfallet rapporterades uttrycker FN viss optimism om att hiv-viruset, som orsakar immunbristsjukdomen aids, kan vara besegrat till 2030.

FN-organet Unaids har presenterat en ny rapport där man uttrycker optimism om att hiv-viruset kan vara besegrat till 2030. Arkivbild.

FN-organet Unaids har presenterat en ny rapport där man uttrycker optimism om att hiv-viruset kan vara besegrat till 2030. Arkivbild.

Foto: Jamey Keaten/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-06-04 01:16

Enligt Unaids, som är FN:s program för att bekämpa hiv och aids, är för närvarande omkring 40 länder runt om i världen på väg att nå målet 2030.

I en rapport som presenterades på torsdagen konstateras att det år 2020 levde 37,6 miljoner människor världen över med hiv/aids.

Av dessa fick 27,4 miljoner någon form av behandling – vilket är mer är än tre gånger så många som de 7,8 miljoner som behandlades 2010.

Unga kvinnor

Enligt FN-organet har 16,2 miljoner människors liv kunnat räddas undan aidsdöden sedan 2001 på grund av att bromsmediciner av god kvalitet gjorts tillgängliga för människor i flera länder.

Och det senaste decenniet har antalet aidsrelaterade dödsfall minskat med 43 procent.

Men den positiva statistiken till trots – fortfarande är aidsrelaterade sjukdomar den främsta dödsorsaken bland kvinnor mellan 15 och 49 år i Afrika söder om Sahara. Och bland nyligen hiv-smittade ungdomar mellan 15 och 19 år i regionen är sex av sju flickor.

Chefen för Unaids, Winnie Byanyima, riktar dock in sig på framstegen och säger att hon är "försiktigt optimistisk" och bedömer att målet om att ha vunnit över viruset till 2030 kan nås.

– Högt presterande länder har visat vägen att följa för andra, konstaterar hon på en pressträff och uppmanar länder att fokusera på de orättvisor som gör att vissa människor, men inte andra, får tillgång till vård och bromsmediciner.

Jämför med covid-19

– Om de kan minska gapet för de grupper som är särskilt utsatta, så kan vi ha fått stopp på aids år 2030.

Men för att nå målet krävs omkring 242 miljarder kronor om året i stöd för aidsbekämpning.

Byanyima uppmanar också omvärlden att visa samma engagemang och politiska vilja i att bekämpa hiv och aids som man det senaste året har visat i kampen mot covid-19.

– Aids är fortfarande ett olöst problem.

Ledaren för Unaids, Winnie Byanyima, uppmanar omvärlden att visa samma engagemang i att bekämpa hiv-aids som man varit i kampen mot covid-19. Arkivbild från 2017.
Ledaren för Unaids, Winnie Byanyima, uppmanar omvärlden att visa samma engagemang i att bekämpa hiv-aids som man varit i kampen mot covid-19. Arkivbild från 2017.
Fakta: Hiv och aids

Hiv, humant immunbristvirus, är ett smittämne som förstör eller skadar celler som är nödvändiga för människans immunförsvar. När detta försvagats kraftigt – en process som kan ta flera år – utvecklas acquired immune deficiency syndrome, det vill säga aids.

Sjukdomen innebär att kroppen inte kan bekämpa olika infektioner och sjukdomar. Utan bromsmediciner avlider den sjuke.

Sjukdomen aids identifierades första gången 1981 och viruset hiv upptäcktes 1983.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!