"Första våg" i Bangkok – regeringschef bötfälld

Thailand och dess grannländer klarade sig väldigt lindrigt undan i början av pandemin. Så när rusande smittotal nu sätter skräck i samhället handlar det nästan om en första våg av covid-19. En av de första att bötfällas när restriktionerna nu skärps blev kuppledaren, numera premiärministern, Prayuth Chan-O-Cha.

En motorcyklist, iförd korrekt munskydd, susar fram längs folktomma Khao San Road, den i vanliga fall så populära turistgatan i Bangkok. Bilden är tagen i måndags.

En motorcyklist, iförd korrekt munskydd, susar fram längs folktomma Khao San Road, den i vanliga fall så populära turistgatan i Bangkok. Bilden är tagen i måndags.

Foto: Anuthep Cheysakron/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-28 05:15

Enligt officiell statistik, som i och för sig har brister i många länder, ligger Kambodja på fem döda per miljon invånare i pandemin. Thailand ligger på cirka två – mindre än en tusendel av de dödssiffror som noteras i de hårdast drabbade länderna i Europa och Sydamerika.

Under virusets framstötar förra året lyckades sydostasiatiska länder hålla nere spridningen genom nedstängningar, strikta reseregler och smittspårning.

Men nu kommer covid-19 tillbaka, i det som en del kallar en tredje våg – men som i jämförelse med Europa och Amerika snarare spridningsmässigt befaras bli en första samhällsomfattande våg.

Krav växer

Thailand och Kambodja sätter nu i princip dagligen nya rekord i döda per dygn. April månad riskerar i båda länderna att kräva lika många liv som hela den tidigare pandemin sammanlagt. Även i Laos verkar smittan vara på uppgång.

Siffrorna är fortfarande låga internationellt sett, och även i jämförelse med exempelvis Sverige, men trenden anses mycket oroande. Eftersom bara mindre andelar av befolkningarna än så länge är vaccinerade befarar experter att nya virusmutationer nu kan härja fritt.

Det har dock inte fått myndigheterna att ta till storsläggan. Till skillnad från förra året har till exempel Bangkoks glittrande köpcentrum inte tvingats stänga, utan bara fått begränsade öppettider. Oron, och kraven på hårdare restriktioner, växer.

– Regeringen borde stoppa folks rörelsefrihet så snabbt som möjligt, har Nithiphat Chiarakun, företrädare för Thailands thoraxläkare, sagt till medier i Bangkok.

– Om jag blir smittad är jag rädd att det inte finns någon vårdplats till mig, säger fiskförsäljaren Pranee Namrat till nyhetsbyrån AFP.

Prayuth utan skydd

Kambodja och Laos har skruvat åt hårdare, med lockdown i huvudstäderna Phnom Penh och Vientiane.

I Thailand trädde de senaste restriktionerna i kraft i måndags. På många håll i landet riskerar den som inte har munskydd nu böter på upp till 20 000 baht (nästan 5 400 kronor).

Men knappt hann kravet börja gälla förrän färska bilder började cirkulera på självaste premiärminister Prayuth Chan-O-Cha, som tog makten i en kupp 2014 men numera är folkvald, utan munskydd. Bangkoks guvernör Aswin Kwanmuang anmälde snabbt landets ledare, som fick en bot på 6 000 baht för brottet mot covid-reglerna.

"Premiärministern har accepterat boten", skriver guvernören på Facebook.

Fakta: Thailand

Thailand är en stadigt extremt populär turistdestination, men har en på senare år mycket turbulent politik.

Nu styrs landet av samme man som 2014 avsatte den dåvarande folkvalda regeringen. General Prayuth Chan-O-Cha ledde först en militärjunta, och efter ett val 2019 är han civil premiärminister. Hur rättvist det valet var är dock omtvistat.

Med 513 000 kvadratkilometer är Thailand lite större än Sverige. Det gränsar till Myanmar, Laos, Kambodja och Malaysia. Befolkningen är 66 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!