Från segerfest till nya tjeckiska virusregler

Landet hyllades för sina framgångar i kampen mot pandemin. Men några månader efter det att Tjeckien tog farväl av coronaviruset med en jättefest införs nu hårdare restriktioner.

Den 30 juni bjöds gäster in till en fest vid ett 500 meter långt bord på den berömda Karlsbron i Prag för att fira att kampen mot coronaviruset var över. Nu ökar fallen och nya restriktioner införs. Arkivbild.

Den 30 juni bjöds gäster in till en fest vid ett 500 meter långt bord på den berömda Karlsbron i Prag för att fira att kampen mot coronaviruset var över. Nu ökar fallen och nya restriktioner införs. Arkivbild.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-10-14 05:50

I slutet av juni samlades tusentals personer vid ett 500 meter långt bord på Karlsbron i Prag för att med ett stort knytkalas ta ett "symboliskt farväl" till coronaviruset – trots att Världshälsoorganisationen (WHO) samma vecka hade varnat för att pandemin var långt från över.

Men vid den här tiden hyllades Tjeckien som en av framgångssagorna i det mycket hårt virusdrabbade Europa sedan landet hade kunnat lätta på sina restriktioner redan i april.

– Vi vill fira coronakrisens slut genom att låta människor träffas och visa att de inte längre är rädda för att göra det, sade kaféägaren och festfixaren Ondrej Kobza till nyhetsbyrån AFP då.

"Skenade i väg"

Lite mer än tre månader efter den uppsluppna avskedsfesten har segerropen dock tystnat i takt med att den andra vågen på allvar har slagit klorna i landet. I stället för hyllningar får regeringen kritik över sin hantering av pandemin och hälsoministern har lämnat sitt jobb.

– Jag kanske skenade i väg lite, konstaterade premiärminister Andrej Babis i ett tv-tal i september, och erkände att Tjeckien lättade på restriktionerna för tidigt.

Den senaste tiden har Tjeckien haft den snabbaste spridningen av coronaviruset i hela Europa, sett till landets storlek. Inte ens halvvägs in i oktober har tjeckerna registrerat över 43 000 fall – lika många som under hela september. Dessutom ökade antalet inläggningar med 76 procent på bara en vecka, vilket har fått oron att växa över att sjukhusen snart kommer att nå sin maxkapacitet.

Tjeckien har över 121 000 bekräftade fall av covid-19 och mer än 1 050 döda, enligt universitetet Johns Hopkins . Landet har drygt 10,7 miljoner invånare.

Under onsdagen kommer nya restriktioner att träda i kraft i ett försök att stävja smittspridningen. Tjeckien hoppas dock slippa en fullständig nationell nedstängning av samma typ som i våras.

– Vi vill inte stänga av ekonomin. Vi vill ha mer riktade åtgärder, har finansminister Alena Schillerova sagt.

"Bara en chans"

Barer, restauranger och klubbar måste nu hålla stängt till den 3 november och max sex personer tillåts vid offentliga sammankomster. Alla skolor förutom förskolor kommer att gå över till distansundervisning till och med den 1 november.

– Vi har bara en chans och den måste vara framgångsrik, sade premiärminister Babis när de nya åtgärderna tillkännagavs.

Stängd bar i Prag. Barer, restauranger och klubbar i Tjeckien får inte öppna förrän den 3 november.
Stängd bar i Prag. Barer, restauranger och klubbar i Tjeckien får inte öppna förrän den 3 november.
Fakta: Snabba restriktioner

När coronaviruset slog klorna i Europa i våras var Tjeckien relativt snabbt ute med att införa hårda restriktioner, bland annat en nationell nedstängning. Den lyftes i april och i juni hölls den numera ökända avskedsfesten.

Men smittspridningen tog ny fart i augusti. Sedan dess har regeringen återinfört vissa restriktioner, bland annat obligatoriskt munskydd på offentliga platser inomhus samt att simbassänger, djurparker och gym har fått lov att stänga. I måndags ställdes också sportevenemang in och biografer, museum och gallerier fick stänga.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!