Indien knappar in på USA när det gäller den inte särskilt smickrande topplaceringen för vilket land som har flest antal bekräftade fall av covid-19 i världen. Efter det att indiska hälsomyndigheter rapporterat närmare 75 000 nya fall på söndagen hamnar det totala antalet bekräftat smittade på omkring 7,05 miljoner, enligt Times of India.
USA har registrerat omkring 7,7 miljoner fall av covid-19.
Experter tror dock att den verkliga siffran är mycket högre i Indien, eftersom testkapaciteten i landet – som har 1,3 miljarder invånare – är mycket mer begränsad än i många andra länder. De flesta är överens om att den verkliga frågan är hur många fall som flyger under radarn i landet.
Antalet bekräftat virusdöda är också lägre än i andra hårt drabbade länder. Indien har registrerat omkring 108 000 döda medan USA ligger på 214 000 och Brasilien närmare 150 000. Det innebär att världens näst folkrikaste land har den lägsta andelen döda per hundra bekräftade fall bland de 20 värst drabbade länderna i världen, enligt en sammanställning från universitetet Johns Hopkins i USA.
Ung befolkning
Det finns en rad olika faktorer som brukar lyftas fram när de indiska siffrorna ska förklaras. Här är några av dem, enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån AFP:
Omkring hälften av befolkningen i Indien är under 25 år.
Studier har visat att äldre personer löper större risk att drabbas allvarligare av covid-19 än yngre personer. Det har gjort att den unga befolkningen är en av de vanligaste delförklaringarna till varför det ser ut som det gör i Indien.
Strikt nedstängning
Det första bekräftade covidfallet upptäcktes i Indien den 30 januari och i mitten av mars hade landet registrerat strax över hundra smittade. Vid det laget hade coronaviruset redan slagit klorna i Europa på allvar.
Premiärminister Narendra Modi beordrade en nationell nedstängning den 25 mars, som innebar omfattande begränsningar i hur människor fick röra sig. Experter menar att det gav Indien möjlighet att förbereda sig och lära sig mer av hur andra länder hanterade pandemin.
Möjlig immunitet?
Virologen Jacob John och andra experter har sagt till nyhetsbyrån AFP att det är möjligt att andra virussjukdomar, som denguefeber som är endemiskt i Indien, kan ha gett landets befolkning ett visst antikroppsskydd mot coronaviruset. Men det är bara en teori och det behövs mer forskning innan detta kan slås fast som ett vetenskapligt faktum.
Bristande statistik
Det finns ett stort mörkertal när det gäller dödsfall i Indien generellt, i synnerhet på landsbygden där omkring 70 procent av befolkningen bor. Många dödsfall registreras inte officiellt, såvida inte personen avlider på sjukhus. De flesta indier dör hemma.
Under pandemin har det visat sig att statistik från städerna skiljer sig från uppgifter från platser som kyrkogårdar och krematorier. I ett krematorium i Lucknow i Uttar Pradesh kremeras 30 personer varje dag – att jämföra med fem-sex före pandemin.
– Det är en aldrig sinande ström av kroppar, säger Bhupesh Soni, som ibland måste jobba 20 timmar i sträck, till nyhetsbyrån AP.
Det finns också en utbredd misstanke om att alla covid-döda inte registreras samt att det i vissa fall – där den döda har haft andra underliggande sjukdomar – inte framgår i statistiken att personen också var smittad av coronaviruset.