HÀr kan smittÄtgÀrder vara farligare Àn viruset

Etiopien har hittills rapporterat fĂ„ fall av covid-19 men Ă„tgĂ€rderna för att stoppa smittan skördar redan offer. –De kommer att ta fler liv och förstöra fler mĂ€nniskors livsförsörjning Ă€n sjĂ€lva sjukdomen, sĂ€ger Turhan Saleh, landchef för FN:s utvecklingsorgan UNDP.

En volontÀr erbjuder handdesinfektion till kollektivtrafikpassagerare i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Arkivbild.

En volontÀr erbjuder handdesinfektion till kollektivtrafikpassagerare i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Arkivbild.

Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-05-17 09:15

Budskapet som Etiopiens president Sahle-Work Zewde nyligen publicerade i sociala medier handlade om globalt samarbete och solidaritet. Om en vÀrld som stÄr enad i kampen mot viruset.

– Den hĂ€r krisen Ă€r annorlunda. Plötsligt sitter vi i samma bĂ„t, sade Sahle-Work Zewde.

Kanske var syftet att ingjuta hopp, inte att trÀffande beskriva verkligheten. VÀrldens befolkning mÄ befinna sig pÄ samma stormiga hav, men bÄtarnas sjöduglighet skiljer sig drastiskt Ät. Och Etiopien, som med nÀra 115 miljoner invÄnare Àr Afrikas nÀst folkrikaste stat, Àr en skuta som tar in vatten.

Afrika inte immunt

Landet har hittills, i likhet med resten av Afrika söder om Sahara, rapporterat blygsamma smittal – runt 300 fall av covid-19, inklusive fem dödsfall. UNDP:s Afrikachef Ahunna Eziakonwa ser samverkande förklaringar: ett varmt klimat, en ung befolkning och nedstĂ€ngning av samhĂ€llet.

Men hon pÄpekar ocksÄ:

– Om man ökade antalet tester skulle vi antagligen se högre antal smittade.

– Afrika Ă€r inte immunt mot det hĂ€r viruset. Vi skulle kunna ha upp emot tio miljoner smittade i Afrika inom nĂ„gra mĂ„nader.

Kapaciteten saknas

Enligt Eziakonwa Ă€r det i princip omöjligt för afrikanska lĂ€nder att hantera sĂ„ omfattande utbrott som i Europa och USA. Exempelvis har Etiopien enligt VĂ€rldsbankens siffror en lĂ€kare per 10 000 invĂ„nare. Att jĂ€mföra med i snitt 36 i EU-lĂ€nderna – eller 4 i Nigeria, det enda afrikanska land med större befolkning Ă€n Etiopien.

Kapaciteten saknas, och dÄ Àr det enda alternativet att försöka kvÀsa spridningen i dess linda.

Men Etiopien var sÄrbart redan innan pandemin.

Enligt FN:s matprogram WFP Àr Ätta miljoner mÀnniskor beroende av matbistÄnd och den svÄraste grÀshoppsinvasionen pÄ ett kvartssekel har förvÀrrat situationen ytterligare.

Till detta kan lÀggas vÄldsamma politiska konflikter, utbrott av kolera och gula febern samt, enligt FN-uppgifter, över 1,6 miljoner internflyktingar.

UndantagstillstÄnd slÄr hÄrt

UndantagstillstÄndet som trÀdde i kraft den 10 april har snabbt fÄtt omfattande konsekvenser.

Ekonomin förutspÄs enligt VÀrldsbanken krympa med 2,9 procent under 2019. Valet som skulle hÄllas den 29 augusti har skjutits pÄ en obestÀmd framtid, vilket riskerar att förvÀrra politiska spÀnningar ytterligare. StÀngda skolor och anstrÀngd sjukvÄrd slÄr hÄrt.

– 26 miljoner barn gĂ„r inte i skolan. Vi ser tecken pĂ„ att de inte kommer att komma tillbaka till skolan. Det finns inte heller möjlighet till distansundervisning, sĂ€ger Turhan Saleh pĂ„ ett webbseminarium anordnat av UNDP:s nordiska kontor och som Ă€ven Ahunna Eziakonwa deltar i.

År 2018 dog 32 000 etiopiska barn av lunginflammation, enligt Unicef. FN-organet befarar att dödligheten i behandlingsbara sjukdomar kommer öka nĂ€r alla resurser nu satsas pĂ„ coronabekĂ€mpning.

– 17 miljoner barn kommer att missa sina vaccinationer. Det finns inte tillrĂ€ckligt med personal för att utföra vaccinationerna, sĂ€ger Turhan Saleh.

"Kan ödelÀgga ekonomin"

Dödligheten i covid-19 Àr högst bland de fysiskt svagaste, Àldre med bakomliggande sjukdomar. I det globala samfund som nu insjuknat Àr Etiopien att betrakta som en patient med klen hÀlsa, som riskerar att ta mer stryk av behandlingen Àn sjukdomen i sig.

– En försiktig uppskattning Ă€r att tvĂ„ miljoner mĂ€nniskor kommer att drabbas av fattigdom. 30 procent av smĂ„- och medelstora företag kan gĂ„ under. Det hĂ€r kan ödelĂ€gga ekonomin, sĂ€ger Turhan Saleh.

Coronascreening i Addis Abeba. Etiopien har fÄ bekrÀftade fall men ÄtgÀrderna för att stoppa smittspridningen slÄr redan hÄrt. Arkivbild.
Coronascreening i Addis Abeba. Etiopien har fÄ bekrÀftade fall men ÄtgÀrderna för att stoppa smittspridningen slÄr redan hÄrt. Arkivbild.
Fakta: Etiopien

Etiopien Àr en federal republik som bestÄr av nio etniskt definierade delstater samt storstadsomrÄdena Addis Abeba och Dire Dawa. PÄ pappret har delstaterna stort sjÀlvbestÀmmande men i realiteten har den regerande partialliansen EPRDF ett starkt grepp om makten.

EPRDF har varit den dominerande politiska kraften sedan militÀrregimens fall 1991.

Abiy Ahmed, ledare för oromofolkets parti inom EPRDF, utsÄgs till premiÀrminister i april 2018. Det var första gÄngen under partiets nÀra 30 Är lÄnga styre som nÄgon frÄn oromofolket kunde betrÀda premiÀrministerposten. Det vÀckte hopp inom folkgruppen om en mer inkluderande politik frÄn regeringens sida.

Fram till november 2019 var EPRDF en allians med fyra huvudgrupperingar, men dÄ gick tre av huvudgrupperingarna samman i ett enda politiskt parti, kallat VÀlstÄndspartiet.

Samma Är tilldelades Abiy Ahmed Nobels fredspris för att ha normaliserat relationerna med Àrkefienden Eritrea efter en mer Àn 20 Är lÄng grÀnskonflikt.

KĂ€lla: Landguiden/UI

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!