Hårdare restriktioner – i väntan på ett vaccin

Precis som många andra europeiska länder skruvar nu även Storbritannien åt sina virusrestriktioner. Enligt professor Johan Giesecke försöker länderna hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt – i väntan på ett vaccin.
–Det anser jag är en farlig strategi, säger han.

Storbritannien inför en rad nya restriktioner för att hejda spridningen av det nya coronaviruset. Utöver de som redan finns. Bland annat skärps kraven på munskydd. Därutöver måste barer, pubar och restauranger stänga redan klockan tio på kvällen.

Storbritannien inför en rad nya restriktioner för att hejda spridningen av det nya coronaviruset. Utöver de som redan finns. Bland annat skärps kraven på munskydd. Därutöver måste barer, pubar och restauranger stänga redan klockan tio på kvällen.

Foto: Frank Augstein

Hälsa och sjukvård2020-09-23 06:05

Inget nattliv efter klockan tio, strängare krav på munskydd och ännu högre böter för den som bryter mot reglerna. Det är några av de restriktioner som Storbritannien nu inför för att hindra att smittspridningen ökar ytterligare. Åtgärder som läggs ovanpå de som redan finns, som att det är förbjudet för fler än sex personer att umgås samtidigt.

Därutöver vill man att så många som möjligt arbetar hemifrån. Detta i ett land där man för inte så länge sedan uppmanade människor att gå tillbaka till arbetet.

Till en början ska de nya restriktionerna gälla i sex månader, samtidigt som premiärminister Boris Johnson inte utesluter ännu hårdare åtgärder längre fram, om smittspridningen inte går ner.

Danmark, Norge, Tyskland och Frankrike har också skärpt sina förhållningsregler.

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke ser de plötsliga förändringarna som en direkt följd av de nedstängningar som genomfördes tidigare i år.

I väntan på vaccin

– Jag har hela tiden sagt att europeiska länder var väldigt snabba med att stänga ner, samtidigt som det fanns mycket lite diskussioner om vad man skulle göra sedan. Viruset kommer inte att försvinna. Det finns en risk att man får hålla på så här, öppna och stänga om vartannat, säger han.

Det var i måndags som den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare varnade för en skenande smittspridning med tiotusentals nya fall varje dag om inget görs. I dag fördubblas smittspridningen i Storbritannien var sjunde dag, enligt experterna.

– Om det fortsätter så kommer vi att ha någonstans runt 50 000 nya fall och runt 200 dödsfall per dag i mitten av oktober, sade den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare, Patrick Vallance, på en presskonferens.

Enligt Johan Giesecke försöker flera länder nu att hålla nere smittspridningen till dess att ett fungerande vaccin kommer.

– Uttalat eller outtalat, men det är vad de försöker göra och det anser jag är en farlig strategi.

TT: Varför då?

– För att det inte är säkert att det kommer ett vaccin. Men jag kan ha fel. Det kanske kommer ett jättebra vaccin som man hinner tillverka tio miljarder doser av till påsk.

Bara början

TT: Du låter skeptisk?

– Jag tror att det här kommer att hålla på länge. Vi är fortfarande bara i början. Vi kommer att få mindre utbrott kring vilka det kommer att ske smittspårning. Sen blir det lugnare, men efter ett par veckor är det dags igen, och så kommer det att hålla på.

Sverige kan ha en fördel, menar han, eftersom vi har haft samma restriktioner hela tiden.

– Det har nog gjort att vi inte ser samma ökning just nu, även om jag inte vågar uttala mig om hur det blir här.

TT: Varför inte då?

– Det kan mycket väl komma en ökning här också. Det är för tidigt att säga. Det här coronaviruset har överraskat oss förut. Vi måste vänta minst ett år innan vi jämför olika länder, men jag anser fortfarande att vi i Sverige gjorde rätt, även om vi borde ha tagit hand om de gamla och sköra bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!