Läkemedlet Mediator stoppades av franska myndigheter år 2009, sedan det uppmärksammats att det kunde orsaka hjärtproblem. Då hade det förskrivits till omkring fem miljoner människor över 33 års tid.
Mediator skrevs huvudsakligen ut till överviktiga personer som utvecklat diabetes typ 2. Läkemedlet marknadsfördes bland annat för dess aptitsänkande effekt. Runt 500 personer bedöms ha avlidit till följd av att ha börjat ta Mediator, framför allt sedan de drabbats av hjärtattacker. Enligt vissa bedömningar kan det handla om tusentals.
"Sades vara speciellt"
– Det sades att läkemedlet var något alldeles speciellt. Jag tappade tio kilo första månaden, sade målsäganden Stephanie under rättegången, då hon vittnade om de hjärtproblem som läkare diagnosticerade henne med år 2009.
Läkemedelsjätten Servier har genom skandalen undergrävt befolkningens förtroende för hela vårdapparaten, enligt den domare som nu dömt bolaget för bland annat dråp och bedrägeri till böter på närmare motsvarande 30 miljoner kronor.
– Trots att de kände till riskerna i många år. . . vidtog de inte nödvändiga åtgärder, sade domaren Sylvie Daunis när domen utfärdades.
Högste chefen död
Serviers ordförande avled 2014, men den biträdande chefen Jean-Philippe Seta får fyra års villkorlig dom. De båda har tidigare nekat till att ha känt till problemen som Mediator orsakade.
Frankrikes läkemedelsmyndighet döms att betala motsvarande omkring tre miljoner kronor i böter för att den inte stoppat Mediator i tid.
Läkemedlet såldes i fler länder världen över, men inte i Sverige. USA stoppade det redan nästan tio år innan problemen uppdagades i Frankrike.