Ingen "första" coronapatient i Storbritannien

Det fanns ingen enstaka "patient zero" som förde det nya coronaviruset till Storbritannien. Viruset kom över gränsen inte mindre 1 300 gånger från främst Spanien och Frankrike, visar en ny studie som sätter fokus på vikten av tidiga reserestriktioner vid en pandemi.

Britter i London köar till en butik och håller samtidigt avstånd för att minska spridningen av det nya coronaviruset.

Britter i London köar till en butik och håller samtidigt avstånd för att minska spridningen av det nya coronaviruset.

Foto: Kirsty Wigglesworth

Hälsa och sjukvård2020-06-12 19:50

– Om vi hade börjat med omfattande (rese-)restriktioner mycket tidigare hade vi minskat antalet fall som kom hit liksom smittspridningen. Vi agerade inte förrän det var för sent, säger Gary McLean, professor i molekylär immunologi vid London Metropolitan University, till tidningen The Guardian.

Forskargruppen Covid-19 Genomics UK Consortium, som gjort studien, sattes egentligen upp för att kartlägga coronavirusets genetiska kod. För att göra detta gick de igenom virusprov från närmare 20 000 drabbade britter och fick på så sätt en bild av virusets "familjeträd" i Storbritannien, skriver tidningen.

De fann att coronaviruset introducerats i landet minst 1 356 gånger och spridits vidare av sina bärare. Omkring den 15 mars, då smittspridningen toppade, kunde 34 procent av fallen härledas från Spanien, 29 procent från Frankrike och 14 procent från Italien. Mindre än 0,1 procent av virusfallen kom från Kina, där covid-19 först upptäcktes.

Storbritannien avrådde från icke-nödvändiga resor utomlands den 17 mars. Den 23 mars ombads brittiska resenärer att återvända hem.

Studien har ännu inte granskats vetenskapligt.

Fakta: Covid-19 i världen och i Storbritannien

Fram till den 12 juni har 7 481 000 fall av covid-19 konstaterats i världen. Det nya coronaviruset finns i alla världsdelar. Enligt officiell statistik har mer än 421 000 människor har avlidit till följd av viruset.

Nord- och Sydamerika har drabbats värst med drygt 196 000 döda. Därefter kommer Europa med 182 000 dödsfall.

Storbritannien har haft flest dödsfall i Europa, drygt 41 000. Därefter kommer Italien, Frankrike och Spanien. För närvarande har 292 000 smittade bekräftats i Storbritannien.

Källa: Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!