Iran uppges mörka antalet virusdöda

Antalet döda av covid-19 i Iran kan vara tre gånger fler än vad de officiella siffrorna anger, enligt läckta uppgifter som BBC har tagit del av.
–Det kommer inte som en överraskning, säger Irankännaren Rouzbeh Parsi.

Temperaturen tas på besökare till en moské i Teheran.

Temperaturen tas på besökare till en moské i Teheran.

Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-08-03 16:25

Var sjunde minut dör en person i Iran till följd av covid-19. Det rapporterar statlig tv i Iran på måndagen. Hittills har 17 405 människor dött sedan de smittats av coronaviruset, uppger hälsodepartementet. Den verkliga siffran kan dock vara mycket högre.

Fram till den 20 juli hade 14 405 människor dött av covid-19 i Iran, enligt hälsodepartementets siffror. Men enligt läckta uppgifter – som har skickats till BBC – handlar det i själva verket om 42 000 virusdöda.

Det läckta materialet innehåller uppgifter om patienter från sjukhus runtom i landet och stämmer överens med information som har varit känd för det brittiska mediebolaget sedan tidigare. BBC har också varit i kontakt med läkare med direkt insyn i verksamheten, något som också talar för att uppgifterna kan stämma.

Mörkt dagsrekord

Den anonyma källan säger sig ha delat med sig av informationen för att "sanningen ska komma fram" och för att få slut på det politiska spelet kring pandemin.

Den officiella statistiken har också tidigare ifrågasatts av experter och kritiker. I april kom en rapport från ett forskningscenter knutet till parlamentet som pekade på att coronasiffrorna kunde vara dubbelt så höga som de som angetts av hälsodepartementet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Iran lättade på sina restriktioner i mitten av april. I slutet av maj ökade antalet smittade och döda och i förra veckan, den 28 juli, noterades ett mörkt dagsrekord på 235 döda. Och i söndags konstaterades att 2 685 personer smittats det senaste dygnet, vilket är den högsta dagssiffran i landet sedan den 8 juli, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Siffran har ökat markant under de senaste veckorna, något som är känt även enligt den officiella statistiken, säger Rouzbeh Parsi, chef för Mellanösternprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

"Paranoida säkerhetstjänster"

Också sett till de officiella siffrorna är Iran det land i Mellanöstern som har drabbats hårdast av coronavirusets framfart. Landet har hanterat pandemin illa, anser Parsi.

– Det har framför allt brustit i att hålla informationskanaler öppna så att folket faktiskt vet vad som pågår. Kruxet är också att det inte finns en enhetlig iransk stat utan massor av olika grupperingar, varav regeringen bara är en del, säger han.

– De olika säkerhetstjänsterna, som generellt sett är mycket paranoida, ägnar lika mycket tid till att bråka med varandra och underminera den egna regeringen eftersom de är ett instrument i händerna på olika grupper.

Enligt Rouzbeh Parsi skulle det inte vara förvånande om uppgifterna som har läckt till BBC stämmer.

– Det finns tydliga tecken på att fler har dött än vad staten och regeringen vill erkänna och det är något som man har misstänkt länge. Det hänger samman med att den iranska staten inte är bra på att vara transparent och var valhänt i hanteringen av epidemin särskilt under de första månaderna, säger han.

Spelet med medier

Men att BBC:s källa är anonym är inte oproblematiskt, påpekar Rouzbeh Parsi.

– Källan hävdar att nära tre gånger så många människor har dött. De läkare som BBC har talat med finns det ingen anledning att betvivla, anser jag. Men när någon anger en specifik siffra blir källan särskilt viktig i sammanhanget. Och den iranska politiken är väldigt mycket av ett spel där medier, både externa och interna, används för att komma åt varandra.

Fakta: Coronapandemin i Iran

Det första dödsfallet i covid-19 rapporterades i Iran den 22 januari, enligt journaler och andra läckta dokument som BBC har tagit del av. Det är nästan en månad innan det första dödsfallet officiellt tillkännagavs av iranska myndigheter den 19 februari. Vid det laget hade dock redan 52 människor hunnit dö, enligt BBC:s uppgifter.

Efter att myndigheterna infört restriktioner i slutet av mars gick antalet smittade och döda ned. Men sedan landet, vars sargade ekonomi redan är hårt drabbad av sanktioner från USA, började lätta på restriktionerna i april gick dödstalen återigen upp.

Källor: BBC, AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!