Johnson ser engelsk väg ut ur lockdown

Storbritanniens återöppning efter pandemin ser ut att gå enligt plan. Pandemivarningsnivån sänks, och premiärminister Boris Johnson ser en väg tillbaka till normalitet.

Boris Johnson levererade positiva ord på måndagen.

Boris Johnson levererade positiva ord på måndagen.

Foto: Dan Kitwood/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-10 20:06

– Jag är optimistisk om att saker kommer att gå tillbaka mot det normala, sade Johnson på en presskonferens på måndagen. Frågan rörde om människor ska förvänta sig att jobba hemifrån under sommaren och hösten.

Beskedet kom efter flera regeringsstämmor sagt att England börjar kunna skönja en framtida postcoronapandemi.

– Det verkar som att vi följer vägkartan, säger den assisterande hälsoministern Nadine Dorries till Sky News.

Landet lättar stegvis på den hårda lockdown som infördes i januari, då en dödlig ny våg av covid-19 nådde sin kulmen i landet. Bland de lättnader som redan tillkännagetts är att inomhusservering på restauranger ska kunna återupptas om en vecka.

Den positiva trenden innebär också att covidvarningsnivån i Storbritannien sänks från nivå 4 till nivå 3. På den nivån ska folk fortfarande ha hög vaksamhet, men den betyder att spridningstakten är lägre. Varningsskalan har fem steg, och steget ner från nivå 5 till 4 togs i slutet av februari.

Men premiärminister Johnson var mångordigt otydlig om i sin framtidsprognos.

– Jag vet att det är ifrågasatt , men jag är ganska säker på att våra stadskärnor . . . kommer att sprudla av liv, med människor som vill interagera igen, såsom de alltid har gjort, sade Johnson på frågan om städernas framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!