Pandemin drar fram över världen och lämnar död, sargade ekonomier och personliga tragedier i sina spår. Men i landet där allt började har man officiellt registrerat färre än 100 000 fall och 5 000 döda bland landets 1,3 miljarder invånare – en bjärt kontrast till exempelvis USA:s 13,5 miljoner smittade eller Brasiliens 173 000 coviddöda.
Själva upptäckten av coronaviruset tystades inledningsvis ned av Kina. En av läkarna som slog larm, redan i slutet av förra året, tvingades skriva på en försäkran om att inte sprida "falska rykten".
Experter är överens om att officiella uppgifter från Kina bör tas med en nypa salt och att det sannolikt har förekommit underrapportering. Men ingen kan säga säkert, eftersom insynen för internationella experter är kraftigt begränsad.
Läckta dokument
Men nu har 117 sidor dokument om virusläget i Hubeiprovinsen, där den hårt drabbade staden Wuhan ligger, läckts till mediebolaget CNN från en anonym visselblåsare inom det kinesiska sjukvårdssystemet – och som visar att Kina flera gånger i början av pandemin rapporterade felaktiga siffror officiellt.
Den 10 februari redovisade exempelvis lokala myndigheter i Hubei 5 918 nya fall i en rapport märkt "konfidentiellt". Men officiellt rapporterade Kina bara 2 478 nya fall i hela landet den dagen.
Ett annat exempel som tas upp är den 17 februari, då 196 nya dödsfall registreras i rapporten från Hubei medan siffran som kommunicerades utåt var 93.
I mitten av februari förändrade dock kinesiska myndigheter sitt sätt att rapportera nya fall – vilket enligt CNN innebar en förbättring av metoden.
Kinas regering har kategoriskt avvisat anklagelser från västländer om att man medvetet har mörkat information om virusläget. Och CNN konstaterar att även om läckan inte kan bevisa motsatsen så avslöjar de flera motsägelser i myndigheternas rapporter om utvecklingen jämfört med vilka uppgifter som gjordes offentliga.
Dokumenten omfattar begränsade nedslag under en period som sträcker sig från oktober 2019 till april i år. CNN har kallat in flera experter för att verifiera rapporterna och beskriver en bild av ett stelbent, toppstyrt och byråkratitungt hälso- och sjukvårdssystem som hade svårt att ställa om för att hantera en uppblossande kris som pandemin.
"Gjorde misstag"
Bland annat visar dokumenten att det i mars i genomsnitt kunde ta 23 dagar från det att en patient uppvisade symtom tills det att hen diagnosticerades med covid-19. Många test var också undermåliga.
– Det är uppenbart att de gjorde misstag och inte bara misstag som sker när man hanterar ett nytt virus, utan också byråkratiska och politiskt motiverade fel i hanteringen, säger Yanzhong Huang, expert på global hälsa vid tankesmedjan Council on Foreign Relations, till CNN.