Rakel Merlo jobbar som akutläkare vid ambulansorganisationen Summa 112 i Madrid. Hon sammanfattar sitt arbete under de värsta månaderna under pandemivåren som hemskt, ångestfyllt och sorgligt. Den spanska huvudstaden var ett av de värst drabbade områdena i hela Europa – och nu ökar antalet fall av covid-19 igen.
– Jag är väldigt rädd. Jag vill inte gå till jobbet, trots att det är mitt liv, säger hon till TT.
För få läkare
För tillfället slipper hon. Merlo har brutit armen, vilket hon beskriver som tur i oturen. Men hennes kollegor vittnar om att de är överhopade med arbete. Och de är inte ensamma. Vårdpersonal larmade redan i våras om att det saknades personal för att ta hand om alla sjuka. Många smittades också själva. Nu ökar bördan igen.
Läkare i Madrid kan träffa i genomsnitt 80 patienter under ett enda skift, enligt uppgifter från fackförbund som tidningen El País hänvisar till. De måste kompensera för att det saknas 600 husläkare och 150 barnläkare i regionen, enligt samma källor.
Många nyutexaminerade husläkare har lämnat Madrid för bättre villkor i andra spanska regioner eller utomlands.
Lovar pengar
Det regionala styret har sagt att 80 miljoner euro ska investeras i primärvården för att förbättra arbetsförhållandena och öka personalstyrkan. Madrid ska ta ledningen i det nödvändiga arbetet att omstöpa det nationella hälso- och sjukvårdssystemet, lovar regionpresidenten Isabel Díaz Ayuso.
Men det räcker inte, anser bland annat fackförbundet Amyts som organiserar primärvårdsläkare i Madrid. De hotar med strejk på obestämd tid från den 28 september om inte politikerna är redo att sätta sig ner och förhandla om bättre villkor.
Vårdpersonalen hoppades att de skulle få en välbehövlig andningspaus när det nationella nödläget lyftes i juni och antalet covidfall hade minskat drastiskt. Men då var det många som gick på semester, andra sade upp sig eller blev sjuka av stress – vilket har inneburit ökad arbetsbelastning för personalen som är kvar. Vissa läkare har tre–fyra patienter inbokade på samma klockslag, enligt Amyts.
"Ingen kvalitetsvård"
"Varje dag står läkarna inför oöverskådliga uppgifter under beklagliga arbetsförhållanden, vilket hindrar dem från att erbjuda patienter någon form av kvalitetsvård", skriver fackförbundet.
Rakel Merlo sitter i en kommitté på sitt jobb som är med och organiserar strejken.
– Bristen på resurser är det största problemet i vården i Madrid, säger hon.
– Inga patienters liv kommer att riskeras av strejken. Många läkare kommer att behöva jobba vidare som vanligt, i synnerhet i akutvården. På så sätt är det ingen riktig strejk. Men vi vill skicka ett budskap till politikerna.