McAllens flygplats i södra Texas: Den mexikanska affärskvinnans privatplan har just landat efter en fyratimmarsflygning från Tampico. Kvinnan, som reser med sin mor, säger till gränspolisen att hon är i USA för ett återbesök hos sin plastikkirurg i Houston. Det är sant – men inte hela sanningen.
51-åringen, som tillhör en av Mexikos mest förmögna familjer, har också planerat att bli vaccinerad på en av delstatens många apotek som har drop-in. Hon är inte ensam, på den lilla flygplatsen finns tio liknande privatplan med väl förberedda resenärer.
– Jag har med mig bevis på mina skatteinbetalningar och att jag äger fastigheter i USA, för säkerhets skull, berättar affärskvinnan som vill vara anonym.
Frustration och misstro
Scenen återges av tidskriften Texas Monthly som talat med flera välbärgade latinamerikaner som lagt tid och pengar på att ta sig över gränsen för att få sprutan. Skälen varierar: Många är frustrerade över att vaccinkampanjerna i deras hemländer går så långsamt, i Mexiko vaccineras exempelvis enbart lärare och personer över 66 år i nuläget. Andra talar om korrupta styren och bristande tilltro till att det verkligen är covidvaccin i sprutorna som de får på hemmaplan.
– Vi litar inte på hälsomyndigheterna i det här landet, säger mexikanska Gloria Sanchez, som i april åkte till Las Vegas och tog vaccinet, till nyhetsbyrån Reuters.
– Om vi inte hade rest till USA, där jag kände mig lite tryggare, hade jag inte vaccinerat mig.
Klirr i kassan
Vaccinturismen till USA började i mars, två månader efter att Joe Biden flyttat in i Vita huset och satt blåslampa under vaccindistributionen. På många platser i USA har de som vill ha vaccinet nu fått sina sprutor och efterfrågan börjar avta.
Bland annat Florida och Texas kräver i dag inga bevis på att en vaccinpatient bor i delstaten. Det möjliggör för studenter, sommarboende, papperslösa och turister att ta sprutan. Att alla som är där injiceras är bra för flockimmuniteten, resonerar lokala myndigheter.
Dessutom ger de rika latinamerikanerna klirr i kassan för hotell, restauranger och butiker som gått på sparlåga under pandemin. Många av mexikanerna som Texas Monthly talat med är inbokade på hotellanläggningen Westin Galleria i Houston, som ligger intill en enorm shoppinggalleria.
"Tusentals har åkt"
För att ta sig in i USA krävs ett giltigt visum, ofta ett negativt covidtest samt en flygbiljett – eftersom gränsövergångarna på marken är stängda. I många latinamerikanska länder, bland dem Peru och Argentina, annonserar resebyråer nu om vaccinresor, skriver Reuters. Flygpriserna till USA rapporteras ha stigit med mellan 30 och 40 procent.
– Tusentals mexikaner och tusentals latinamerikaner har åkt till USA för att vaccinera sig, säger Rey Sanchez, som driver resebyrån RSC Travel World i Mexiko, och lägger till att de mest populära destinationerna är Houston, Dallas, Miami och Las Vegas.
Resorna är för dyra för majoriteten av de 650 miljoner latinamerikaner som bor på kontinenten. Men många i arbetar- och medelklassen uppges spara.
– Jag hoppas ha pengar för att åka till Kalifornien i juni. Det finns inget hopp om att få en vaccinspruta här snart, säger en bilmekaniker i Perus huvudstad Lima till Reuters.
Latinamerika beräknas inom kort nå över en miljon döda i covid-19. Kritiken mot vissa ledare, bland dem Brasiliens president Jair Bolsonaro, för bristande pandemihantering är och har varit svidande.