Lula: Pandemin ett folkmord i Brasilien

Den officiella dödssiffran i covid-19 i Brasilien är alldeles för låg – i själva verket har över 400 000 liv krävts, enligt en ny bedömning. Landets forne ledare Lula da Silva utmanar nu den pandemiskeptiske presidenten Jair Bolsonaro, och kallar hanteringen av smittan för "det största folkmordet" landet varit med om.

En deltagare i en demonstration i Brasília för att uppmärksamma de minst 300|000 covid-dödsfallen i landet. På slipsen står det "Riksrätt nu – bort med Bolsonaro".

En deltagare i en demonstration i Brasília för att uppmärksamma de minst 300|000 covid-dödsfallen i landet. På slipsen står det "Riksrätt nu – bort med Bolsonaro".

Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-27 06:17

Relativt sett är Brasilien inte värst drabbat i världen. Men i kraft av sin storlek kan landet nu beskrivas som pandemins globala nav – vissa dagar den senaste tiden beräknas var tredje covid-relaterade dödsfall i världen ha skett i Brasilien.

– I tisdags dog 3 158 människor i covid i Brasilien. Detta är det största folkmordet i vår historia, säger Lula da Silva i en intervju med tyska Der Spiegel.

Han ser den nuvarande presidenten som ansvarig för många av dödsfallen. Den högerpopulistiske Bolsonaro har konsekvent tonat ned riskerna med sjukdomen, och aktivt bekämpat de delstatsmyndigheter som stängt ned för att bromsa smittan.

Fyra gånger USA

Sjukvården går på knäna på många håll i Brasilien. Medier i landet har rapporterat om sådan syrgasbrist på en del håll att patienter dör i onödan. Den officiella totala dödssiffran tickade i veckan upp över 300 000-strecket – högst i världen näst USA:s drygt 543 000 döda.

Men medan USA hoppas ha passerat kulmen fortsätter siffrorna uppåt i Brasilien. Antalet döda per miljon invånare den senaste veckan är fyra gånger så högt i Sydamerikas bjässe som i USA.

Enligt folkhälsoinstitutet Fiocruz underrapporteras dessutom konsekvent antalet offer för covid-19. Statistiken visar att under pandemins härjningar har dödsorsaken i 415 500 fall i Brasilien angetts som sars, en grupp andningssjukdomar varav covid-19 är en. I ungefär tre av fyra av dessa fall specificeras sjukdomen som covid-19.

Men i praktiken orsakas alla sars-fall i Brasilien just nu av det nya coronaviruset, säger Leonardo Bastos vid Fiocruz enligt tidningen Valor. Det innebär i så fall att dödstalen i pandemin i själva verket är 40 procent högre.

Tänka på omval

Bolsonaro verkar på sistone ha luckrat upp sin pandemiskepsis något.

– Stämningen präglas av solidaritet och ett åtagande att minimera pandemins effekter, sade han i Brasília efter ett möte med många av landets styrande politiker i onsdags.

Han tillkännagav två nya instanser mot covid, ett samordnande råd med landets 27 guvernörer och en kriskommitté som presidenten själv ska leda.

Politiska analytiker beskriver det som att statschefen – ofta omnämnd som högerextremistisk och "tropikernas Trump" – nu måste vara beredd att ompröva sina ställningstaganden när han börjar tänka på omval. Det scenariot har fått ny aktualitet i och med Lula da Silvas återkomst.

Andra sprutan

Socialdemokraten Lula, president 2003–2011, har de senaste åren varit avstängd från politiken på grund av en korruptionsdom. Men tidigare i mars rev Högsta domstolen upp den domen, och nu ser allt fler den fortfarande mycket populäre 75-åringen som given utmanare till Bolsonaro i valet nästa år.

Valet är dock först i oktober 2022, och Lula vill inte prata om det än.

– Vårt fokus ska inte vara valet, utan kampen mot viruset och att vaccinera allmänheten, säger han till Der Spiegel.

Själv får han sin andra vaccinspruta om några veckor, och tillägger att han ser fram emot att efter det åka ut i landet och arbeta politiskt igen.

Expresident Lula da Silva då han fick sin första vaccinspruta – från kinesiska Sinovac – i São Bernardo do Campo i delstaten São Paulo i mitten av mars.
Expresident Lula da Silva då han fick sin första vaccinspruta – från kinesiska Sinovac – i São Bernardo do Campo i delstaten São Paulo i mitten av mars.
Fakta: Brasilien och pandemin

Brasilien är världens till ytan femte största land. Med arean 8,5 miljoner kvadratkilometer är landet nästan lika stort som hela Europa.

Befolkningen är 213 miljoner, vilket placerar Brasilien på sjätte plats i världen. Det innebär också att var 37:e människa på jorden är "brasse".

Landet har drabbats mycket hårt i covid-pandemin. Det skylls bland annat på oenighet och misstag bland myndigheterna, men också att viruset muterat i norra Brasilien och därför blir mer svårbekämpat.

Brasilien ligger mellan plats 15 och 20 i den dystra världstoppen med dödsfall per miljon invånare i covid-19. Men det stora landet befaras fortsätta klättra på listan, eftersom smittspridningen fortsätter mer okontrollerat där än i många andra länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!