Betydligt färre åskådare än vanligt, runt 2 500 gäster, hade placerats glest på läktarna när president Emmanuel Macron och militärchefen François Lecointre inspekterade soldaterna inför ceremonin. Runt 1 400 av de inbjudna gästerna har på olika sätt bidragit till att samhället har kunnat fortsätta fungera trots coronavirusets spridning. En del av gästerna har förlorat anhöriga under den rådande coronakrisen.
Tv-bilder från firandet på Place de la Concorde visar ett tomt Champs Elysées filmat upp mot Triumfbågen, samtidigt som franska stridsflyg avbildar Frankrikes flagga med hjälp av färgad rök. Allt ackompanjerat av nationalsången Marseljäsen.
Antalet soldater på plats var rejält decimerat under evenemanget, där representanter för Tyskland, Schweiz, Österrike och Luxemburg fanns med på plats som tack för att länderna tagit hand om franska patienter. Även WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus närvarade, rapporterar tidningen Le Monde.
"Ny väg" ur krisen
Efter ceremonin medverkade presidenten i en tv-sänd intervju, vilket tidigare har varit brukligt för landets presidenter just på nationaldagen. Traditionen har dock inte följts av Macron under hans tidigare två nationaldagsfiranden sedan han tillträdde på posten.
Han talar om en "ny väg" för landet ut ur den ekonomiska krisen och att han arbetar för att det ska bli obligatoriskt med munskydd på avgränsade allmänna platser, antagligen från den 1 augusti, skriver Le Figaro. Han meddelar att antalet coronatester i landet ska öka och att alla ska kunna testa sig – även om de inte har recept från läkare eller ens några symtom.
Han får frågan om vilka åtgärder som kan komma vid en eventuell andra våg av coronaviruset och svarar att landet har vidtagit den mest radikala åtgärden, nedstängning. Arbetet nu syftar till att undvika en ny våg, säger presidenten.
– Det är därför vi måste testa.
"Kritik är normalt"
I intervjun medger Macron att han inte har lyckats vara en president som försonar det franska folket. Han säger att kritik är normalt i en demokrati, men att allt inte hör hemma där.
– Hat, radikal diskurs, brutalitet. Jag tycker inte att det ska vara en del av ett demokratiskt samhälle och att det snarare försvagar en demokrati.
Nationaldagsfirandet ska avslutas med ett traditionsenligt fyrverkeri vid Eiffeltornet, men utan den sedvanliga publik som brukar samlas där. I Frankrike råder förbud mot stora folksamlingar.
Enligt en kartläggning från människorättsorganisationen Amnesty International har över 3 000 vårdarbetare i totalt 79 länder avlidit i covid-19. I Frankrike handlar det om 27 bekräftade dödsfall sedan statistik började föras i slutet av april.
Landets nationaldag har firats den 14 juli varje år sedan 1880. Det är årsdagen för stormandet av fästningen Bastiljen, som blev startskottet för den franska revolutionen 1789.