Norge förlänger paus med Astravaccin

Norges regering beslutar om fortsatt paus för Astra Zenecas vaccin mot covid-19 fram till ett expertutlåtande den 10 maj, säger hälsominister Bent Høie. Norska folkhälsomyndigheten vill stoppa vaccineringen helt.

Norges hälsominister Bent Høie (H). Arkivbild.

Norges hälsominister Bent Høie (H). Arkivbild.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-15 16:31

Bent Høie (H) meddelar att en expertgrupp ska komma in med med resultat från en studie av vaccinet före den 10 maj. Detta gäller även vaccinet från Johnson & Johnson.

Drygt 960 000 personer har fått första sprutan av två i Norge, rapporterar NRK. Närmare 300 000 har fått två injektioner av Astra Zenecas vaccin i Norge.

Norge hade tidigare förlängt pausen för att genomföra flera studier i ett försök att kartlägga huruvida det finns något samband mellan vaccinet och de sällsynta biverkningar som har inrapporterats.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) anser att blodproppar bör listas som en möjlig – om än väldigt sällsynt – biverkning av Astra Zenecas vaccin.

Danmark meddelade i går att man helt slutar använda företagets covidvaccin. Samma dag meddelade Institutet för hälsa och välfärd i Finland att landet fortsättningsvis bara kommer att ge Astras vaccin till människor som fyllt 65 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!