Norge stoppar Astravaccin i tre veckor till

Det blir stopp i Norge för Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i tre veckor till, enligt norska Folkehelseinstituttet.

Astra Zenecas vaccin mot covd-19.

Astra Zenecas vaccin mot covd-19.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-26 09:07

"Det är ett svårt men korrekt beslut att förlänga pausen. Vi anser att det är nödvändigt att genomföra flera studier av de aktuella händelserna så att vi kan ge bästa möjliga råd om vaccinering till befolkningen i Norge, säger Geir Bukholm", smittskyddsdirektör vid Folkehelseinstituttet (FHI) i ett skriftligt uttalande.

"Vi har därför beslutat att förlänga den tillfälliga pausen för Astra Zeneca-vaccinet till den 15 april", säger han.

FHI-direktören Camilla Stoltenberg uttalar sig till norska VG.

– Vi förlänger pausen för att kartlägga om det finns något orsakssamband mellan vaccinationerna och de väldigt allvarliga biverkningarna, och värdera relationen mellan nytta och risk, säger hon.

Ingen andra dos

Stoppet innebär att vaccinationsprogrammet försenas med en till två veckor, bedömer FHI.

Hittills har drygt 133 000 personer fått en dos av Astra Zenecas vaccin i Norge, uppger nyhetsbyrån NTB. Ingen har fått en andra dos.

"De som har fått den första dosen av Astra Zenecas vaccin kommer inte att bli erbjudna dos två förrän situationen kring användandet av Astra Zeneca-vaccinet är klarlagd", skriver FHI.

Flera länder har stoppat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin efter rapporter om allvarliga biverkningar och dödsfall. Antalet allvarliga biverkningar har dock varit mycket få med tanke på att upp emot 17 miljoner doser har getts av vaccinet.

Vissa länder, däribland Sverige, kommer att återuppta vaccineringen med preparatet men i Sveriges fall bara för äldre åldersgrupper. För yngre gäller fortsatt det stopp som beslutades förra veckan.

I Danmark förlängdes det tillfälliga stoppet för Astra Zenecas covid-vaccin nyligen med tre veckor.

Anses säkert

Ännu finns inget fastslaget orsakssamband mellan vaccinet och de misstänkta biverkningarna – blodproppar i kombination med brist på blodplättar.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har undersökt om de rapporterade hälsoproblemen med Astra Zenecas vaccin rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter. Man har inte funnit något orsakssamband och betraktar vaccinet som säkert.

I Norge har fyra personer dött i nära anslutning till att de fått Astra Zenecas vaccin, till följd av blodpropp. Norge slutade ge vaccinet den 11 mars.

Fakta: Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin är ett av fyra vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

Två vaccindoser behövs. Rekommendationen är att den andra dosen ges 9—12 veckor efter dos nummer ett, enligt Folkhälsomyndigheten. Studier har visat att immunförsvaret blir bättre om det går längre tid mellan doserna.

Biverkningarna har varit överlag milda. I Storbritannien har man sett att vissa patienter fått smärta vid injektionsstället, huvudvärk och/eller trötthet. Det har rapporterats om vårdpersonal som fått sjukskriva sig efter vaccinering, men även där har det handlat om väntade och milda biverkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!