Norges statsminister: Behövs mer optimism

Coronapandemin har slitit på sammanhållningen mellan brödrafolken. Men Norges statsminister Erna Solberg, som brottas med ökad smittspridning i Osloområdet, tonar ned osämjan mellan Norge och Sverige – och spår en ljus framtid för det nordiska samarbetet.

Norges statsminister Erna Solberg. Arkivbild.

Norges statsminister Erna Solberg. Arkivbild.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Hälsa och sjukvård2020-09-29 07:07

Stängda gränser. Karantän. Svenskskräck.

Coronakrisen har inte bara inneburit sjukdom och död, utan även försurat relationerna och sått misstro mellan de nordiska länderna, både på politisk nivå och bland vanligt folk.

Trots högtidliga löften från ministrar om att göra Norden till världens mest integrerade region har pandemin lett till käbbel och kiv av sällan skådat slag mellan Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.

Fan på väggen

Men Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) varnar för att måla fan på väggen.

– Jag tror att vi ska vara mer optimistiska om vårt samarbete, även om vi har valt lite olika strategier i bekämpningen av covid-19, säger hon i en telefonintervju med TT.

Till skillnad från Sverige har Norge bland de lägsta smitto- och dödstalen i Europa, med färre än 300 döda på 5,4 miljoner invånare – en framgång som till stor del har förklarats med de hårda restriktionerna.

I augusti tilltog dock smittspridningen, och lokala utbrott i bland annat Bergen och Sarpsborg har fått norska Folkehelseinstituttets (FHI) generaldirektör Camilla Stoltenberg att flagga för en coronatrötthet hos befolkningen.

Valde annan linje

Med anledning av ett nytt utbrott i huvudstadsområdet kallade hälsominister Bent Høie i måndags samtliga kommuner runt Oslo till ett krismöte.

– I europeisk kontext är våra smittotal fortsatt låga, men vi bekymrar oss alltid när de stiger. Det kräver att lokala myndigheter i samarbete med nationella hälsomyndigheter slår ner utbrotten, smittspårar, och stoppar spridningen. Det måste vi få till i Osloområdet nu, säger Solberg.

TT: Hur ser du på Sveriges hantering av pandemin?

– Sverige har ett lite annat system och har valt en lite annan linje än vad vi gjorde. Vem som till slut har lyckats bäst, det får man vänta med att se tills det här är över. Samtidigt är det ingen tävling mellan länder, det kan vara tillfälligheter som avgör hur allvarligt det blir.

Något som rört upp känslor från svenskt håll är Norges stängning av gränsen mot Sverige och krav på karantän för inresande svenskar. Utrikesminister Ann Linde (S) uttryckte i en intervju med Dagens Nyheter i juni oro för att de ovanliga åtgärderna kan röra upp "rivalitet och hårda känslor" mellan folk på båda sidor gränsen.

Ingen lättnad för svenskar

Norge har dock inga planer på att lätta på kravet för svenskar. Den gräns som fortsatt gäller är 20 nya fall per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod – "då blir det karantän när du kommer till Norge", enligt Solberg.

I dagsläget gäller det hela Sverige förutom Blekinge, Gotland, Kalmar, Norrbotten, Södermanland, Värmland och Västerbotten.

– Vi har vinnlagt oss om att vara förutsägbara, baserat på de här smittotalen, säger den norska statsministern.

TT: Kan inte Sverige få lite mer generösa regler? Vi har ju en så nära relation.

– Vi har varit mer generösa i det att vi använder oss av regionnivån för att delvis kunna få till resor. Utanför Norden tittar vi på länder och inte regioner.

TT: Mycket tyder på att de nordiska relationerna har tagit skada under coronakrisen. Vad har du för ansvar som statsminister, ni har ju stängt gränsen?

– Vi har ju haft några undantag för svenskar, och det är de som pendlar till Norge, som har haft lättare att kunna testa sig. Men jag tror att det nordiska samarbetet är så starkt att när vi är färdiga med covid-19 kommer vi att ha många viktiga saker att samarbeta om, och jag tror att vi ska klara det.

Fakta: Erna Solberg

Norges statsminister sedan 2013. Partiledare för Moderaternas systerparti Høyre sedan 2004, ledamot i stortinget sedan 1989.

Solberg, född 1961, inledde sin politiska bana 1979 i hemkommunen Bergens fullmäktige.

Har studerat sociologi, statistik och statsvetenskap vid Bergens universitet.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!