Norsk oro i pandemin: "Folk orkar inte"

Norrmännen kan behöva leva med pandemin och dess begränsningar i flera år, enligt norska folkhälsomyndigheten. Samtidigt varnar myndighetens direktör för en trötthet hos befolkningen. –Festerna som vi sett bland unga den senaste tiden kan vara en indikation på det, säger Camilla Stoltenberg till NTB.

Camilla Stoltenberg, direktör för FHI i Norge.

Camilla Stoltenberg, direktör för FHI i Norge.

Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Hälsa och sjukvård2020-09-10 11:15

Norge är ett av de länder i Norden, och Europa, som klarat sig lindrigast under coronapandemin. För ett halvår sedan infördes de mest omfattande begränsningarna i historien under fredstid. Smittotalen tickade snabbt nedåt och antalet döda med covid-19 ligger på endast 264 personer, enligt Johns Hopkinsuniversitet.

I takt med den positiva utvecklingen började man steg för steg öppna upp igen – men med det började oron pyra hos norska folkhälsomyndigheten FHI.

– Under försommaren upplevde vi att folk tyckte att det gick så bra att de inte förstod varför vi skulle hålla på med smittskyddsreglerna längre, säger Camilla Stoltenberg, direktör för FHI i en intervju med norska nyhetsbyrån NTB.

"Kan inte lätta"

I augusti blossade kluster med smitta upp igen och nya lokala restriktioner har införts. Antalet smittade i Norge har nu stigit till över 20 per 100 000 invånare – gränsen för vilken Norge rödlistar andra länder och regioner för inresor.

– Vi kan inte lätta på åtgärderna än, säger statsminister Erna Solberg som kallat till pressträff på torsdagen.

Hon säger att de kommande dagarna och veckorna blir avgörande för pandemins utveckling i Norge.

– Vi måste fortsätta att bromsa innan vi kan fortsätta att öppna upp.

Nya lokala kluster

I flera andra länder har protester brutit ut mot coronarestriktioner och Camilla Stoltenberg ser tecken på en smittskyddströtthet även i Norge.

– Festerna som vi sett bland unga den senaste tiden kan till exempel vara en indikation på det, säger hon till NTB.

Och det är förståeligt, fortsätter hon.

– Folk orkar inte och klarar inte att efterleva så stränga regler över tid, säger hon till nyhetsbyrån.

Precis som svenska Folkhälsomyndigheten så många gånger påpekat måste befolkningen kunna leva med begränsningarna under lång tid, enligt Stoltenberg. Att hitta balansen är det svåra.

– Det kan handla om att man till exempel inte beordrar hela befolkningen att använda munskydd och bestraffar dem som inte gör det, om det inte är nödvändigt.

"Kan ta flera år"

Och att leva med pandemin och dess konsekvenser är något vi måste fortsätta att göra. I mars spådde Stoltenberg att restriktionerna skulle vara kvar i ett och ett halvt år. Den prognosen kan fortfarande hålla. Allt beror på när ett vaccin som kan ge en immunitet hos befolkningen är på plats, enligt Stoltenberg.

– Det kan också ta flera år.

Fakta: Corona i Norge

Onsdagen 26 februari 2020 fick Norge sitt första bekräftade coronafall. Det var en kvinna som besökt Kina.

Den 12 mars infördes omfattande restriktioner i landet.

Totalt har drygt 11 700 personer bekräftats smittade och 264 med covid-19 har avlidit, enligt Johns Hopkinsuniversitetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!