Norska russ sprider smitta – firanden stoppas

Oslos nyblivna studenter får lägga mössan åt sidan i ytterligare en vecka, det dystra beskedet gav kommunen under onsdagen.

Olsos russ, det vill säga sistaårselever på gymnasiet, får vänta ytterligare en vecka med att fira. Arkivbild.

Olsos russ, det vill säga sistaårselever på gymnasiet, får vänta ytterligare en vecka med att fira. Arkivbild.

Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT

Hälsa och sjukvård2021-06-02 14:56

Kommunen har i samråd med Folkehelseinstituttet (FHI) beslutat att förbjuda alla firanden för så kallade "russ", gymnasieelever som tar studenten, under en veckas tid med hänvisning till pandemin.

Detta innebär bland annat ett tillfälligt stopp för de så kallade russebussarna i staden. Beskedet innebär även att alla studentfester kommer att ställas in. Restriktionerna gäller även inresta studenter till Oslo.

Beslutet fattades efter nya utbrott av covid-19 bland stadens ungdomar.

– På grund av ökande smittspridning bland studenter, personer som har stora sociala nätverk vilket gör det svårt att få koll på alla närkontakter, så har vi beslutat att stoppa alla studentfiranden i en vecka. Det är även viktigt att alla som varit på fester testar sig, säger kommunöverläkare Frode Hagen.

Över 500 personer sitter för närvarande i karantän till följd av det senaste smittoutbrottet i Oslo. Under tisdagen registrerades 140 nya fall av smittan i staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!