Enligt henne är det norska beskedet, som gavs av statsminister Erna Solberg under fredagen, märkligt med tanke på att andra svenska regioner varit mindre drabbade av coronavirusets spridning än Gotland, sett till sjukdomsfall per invånare.
– Där ligger till exempel Skåne lägre än Gotland, säger Maria Amér till TT.
Dessutom, anser hon, finns det en hel del frågetecken gällande sjukvården inför sommarsäsongen då befolkningen på ön fördubblas jämfört med de cirka 60 000 personer som bor där permanent.
– Vi är vana vid att hantera turister och den ökade belastningen som uppstår under sommaren. Men i år har vi coronapandemin att hantera och det är en viss oro kring vad som kan hända, säger Maria Amér.
– Det är viktigt att norrmännen läser på hur vi i Sverige hanterar pandemin och att man reser när man är frisk. Det viktigaste är att man tänker på att den här pandemin inte på något sätt är över, fortsätter hon.
Begränsad bemanning
TT: Hur väl står ni rustade inför sommaren?
– Bemanningen är vår begränsning. Vi har möjlighet att skala upp vården en del men blir det för stor belastning kommer vi vara beroende av den nationella samordningen som man har byggt upp under pandemin. Framför allt när det gäller iva-platser.
Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör på Gotland, är också hon förvånad över beslutet från Norges regering.
– Jag förstår inte logiken. Gotland har en lägre smittspridning än många andra men det har ju varierat mycket runtom i landet. Vi är en del av Sverige och att välja ut oss känns lite konstigt, säger hon till TT.
"Är sårbara"
Även Loob pekar på sommarbemanningen som ett av de största problemen. Ett annat är Gotlands geografiska läge.
– Vi bor på en liten ö så blir man smittad är det inte helt enkelt att ta sig till sitt hem. Det blir komplicerat och vi är sårbara som alla regioner, säger hon.
De nya norska reserestriktionerna börjar gälla måndag den 15 juni. Hur det kommer att påverka sjukvården på Gotland är däremot för tidigt att säga, enligt Marie Loob.
– Det är omöjligt att förutspå konsekvenserna av det. Vi vet inte hur många som kommer att resa hit.
Sedan tidigare står det klart att norrmän och danskar ska kunna resa till varandras länder från och med måndag. Finland öppnar också gränserna för bland andra danskar och norrmän, men inte för svenskar.