En andra smittovåg av coronaviruset leder till nya restriktioner för utelivet i den danska huvudstaden. Från och med torsdagen gäller i Köpenhamnsområdet krav på munskydd på barer och restauranger fram tills det att gästen satt sig vid sitt bord. Restauranger och barer ska också stänga senast klockan 22 – en skärpning från den tidigare tidsgränsen vid midnatt.
För att förhindra att festen fortsätter införs också en rekommendation om att även hemmafester ska avslutas klockan 22.
Köpenhamnsbon Gabriel Bott-Anderstedt har förståelse för de nya restriktionerna.
– Det var så här även innan sommaren. Det är som att man har blivit van vid läget så det känns okej, säger han till TT.
Bott-Anderstedt vittnar om att utelivet har en central roll för många av Köpenhamnsborna.
– Det är en kulturgrej för många i stan och en viktig del av mångas sociala liv. Under sommaren var det mycket folk ute och det har inte alltid varit lätt att hålla avstånd. De nya restriktionerna är inte så förvånande, fortsätter han.
Många yngre smittade
Danmark seglade nyligen upp som det land i Norden med flest nya bekräftade fall av covid-19 – sett till antal invånare. Den här veckan har myndigheterna rapporterat över 300 nya fall flera dagar i rad.
"Smittan är på en hög nivå. Sjukhusinläggningarna har ökat. Det är nu det räknas. Vi måste följa myndigheternas restriktioner", skriver statsminister Mette Frederiksen på Instagram i samband med att de nya restriktionerna tillkännagavs.
Lars Østergaard, överläkare vid universitetssjukhuset i Århus och professor vid universitetet i Århus, anser att åtgärderna är logiska med tanke på smittspridningen.
– Att man riktar in sig på utelivet kan bero på att många av de som nu smittas är i åldern 20–29 år och det är just de som är ute mycket och som ordnar hemmafester, säger han till TT.
– Folk dricker mer senare på kvällen och ju mer de dricker desto svårare blir det att respektera rekommendationer om avstånd, det vet vi sedan tidigare.
"Mer allmän spridning"
Under sommaren låg smittspridningen i Danmark på relativt låga nivåer och när spridning väl uppstod rörde det sig i många fall om mindre lokala utbrott. Ett exempel är utbrottet på slakteriet Danish Crown i östdanska Ringsted där nära 150 anställda smittades. Någon bred samhällspridning tycks det dock inte ha varit tal om.
Men nu kan det komma att ändras. Danskarna har återvänt till storstäderna efter semestern och många har återgått till sin vanliga vardag.
– Det finns ingen tydlig källa till det utbrott som vi ser nu, det är inte som utbrottet i Ringsted. Nu är det mer allmän spridning och då behövs bredare restriktioner, säger Lars Østergaard.
TT: Tror du att åtgärderna kommer att vara effektiva?
– Jag hoppas att de kommer att vara det, men hur det blir med den saken kommer vi att kunna se först senare.
TT: Ser du några problem med den här typen av åtgärder?
– Ur ett smittskyddsperspektiv tror jag detta är positivt. Sedan är det klart att det finns massa tråkiga följdeffekter för näringslivet och folks livskvalitet. Det här är dock inte de tuffaste av åtgärder jag har sett föreslås.