Pandemigranskande reporter släpps mot borgen

En journalist som greps i måndags efter att ha rapporterat kritiskt om hanteringen av covid-19 i Bangladesh släpps fri mot borgen, enligt AFP.

Fängslandet av journalisten Rozina Islam i Bangladesh utlöste protester i flera delar landet, här i huvudstaden Dhaka den 20 maj.

Fängslandet av journalisten Rozina Islam i Bangladesh utlöste protester i flera delar landet, här i huvudstaden Dhaka den 20 maj.

Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-23 10:59

Den 42-åriga Rozina Islam har de senaste månaderna rapporterat om bland annat korruption inom landets hälsomyndighet och mutor vid rekryteringen av läkare.

Hon är anklagad för att ha stulit dokument från hälsomyndigheterna. Amnesty International anser dock att det är hennes rapportering om landets hantering av pandemin som är den verkliga anledningen till att hon greps.

Fängslandet utlöste landsomfattande protester från tusentals journalister och medborgarrättsaktivister.

På söndagen uppgav Dhakas chefsåklagare Abdullah Abu att hon kommer att släppas fri mot borgen, förutsatt att hon överlämnar sitt pass så att hon inte kan lämna landet.

Rozina Islams fall är inte unikt. Sedan Bangladesh införde en ny säkerhetslag 2018 har omkring 2 000 personer frihetsberövats, många av dem journalister, enligt Amnesty International.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!