Pfizer: Vaccinet biter på sydafrikansk variant

Pfizer-Biontechs vaccin är 91 procent effektivt i sitt skydd mot covid-19, uppger de båda företagen efter en uppdaterad studie.

Pfizer-Biontechs vaccin är 91 procent effektivt mot den sydafrikanska varianten av covid-19, enligt de båda läkemedelsbolagen. Arkivbild.

Pfizer-Biontechs vaccin är 91 procent effektivt mot den sydafrikanska varianten av covid-19, enligt de båda läkemedelsbolagen. Arkivbild.

Foto: Esteban Felix/APTT

Hälsa och sjukvård2021-04-01 16:51

Studien gjordes bland annat i Sydafrika där den sydafrikanska varianten av viruset är dominant. Där visade vaccinet en hundraprocentig effektivitet i att förebygga sjukdom, med reservation för att endast nio personer testade positivt – samtliga i placebogruppen.

Siffran på 91 procents effektivitet är lägre än den som rapporterades i november, då samma vaccin uppgavs ha 95 procents effektivitet. Men sedan dess har också flera varianter av viruset fått spridning.

Biontechs vd Ugur Sahin säger att den här studien är den första som visar att "ett vaccin effektivt skyddar mot de varianter som nu sprids, vilket är en viktig faktor för att uppnå flockimmunitet och få stopp på pandemin världen runt".

Studien i november gjordes på 44 000 personer. I de uppdaterade siffrorna har man följt upp på 12 000 personer åtminstone sex månader efter att de fått sin andra spruta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!