Beslutet om att all icke nödvändig verksamhet skulle stängas i Danmark kom i mitten av mars efter rekommendationer från myndigheterna. Det sade i alla fall Mette Frederiksen (S) då hon gav beskedet.
Men enligt en granskning i Jyllands-Posten har Sundhetsstyrelsens direktör Søren Brostrøm enligt flera dokument inte alls uppmanat till nedstängning.
Uppgiften har lett till många frågor kring vad som egentligen föranledde regeringens beslut om de strikta restriktionerna, där bland annat skolor och många andra verksamheter stängde, och max tio personer fick samlas.
"Ett politiskt beslut"
Statsministern vägrar i dag svara på vilka specifika myndigheter hon syftade på vid presskonferensen, men håller fast vid att det var en "samlad myndighetsgrupp" som rekommenderade att delar av samhället skulle stängas för att bromsa viruset, rapporterar danska TV2 News.
– Det råd vi fick från en samlad myndighetsgrupp var att vi skulle undvika att för många människor samlas på samma ställe. De konkreta besluten om vad vi stänger ned, hur vi stänger ned och hur snabbt vi stänger ned är självklart ett politiskt beslut, säger hon till tv-kanalen.
Sundhetsstyrelsen hade dagen före statsministerns besked gjort en lista på möjliga åtgärder mot spridningen av viruset, men på den fanns ingen nedstängning nämnd, enligt Jyllands-Posten.
Kräver förklaringar
Uppgifterna i granskningen har nu lett till att flera partier vill ha klarhet kring vad som egentligen låg till grund för beslutet.
– Det är ju djupt tvivelaktigt att man faktiskt inte fått nödvändiga upplysningar om varför man stängde ned så plötsligt och vad som hände, säger Dansk Folkepartis Liselott Blixt efter Jyllands-Postens granskning, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
Oppositionspartiet Venstre vill enligt tidningen kalla Mette Frederiksen till ett samråd för att klargöra vad som föranledde nedstängningen. Radikale Venstre vill att en expertgrupp ska undersöka förloppet.
– Det är avgörande att vi vet vad det är för rekommendationer som har kommit från hälsomyndigheterna. Det är ju de som har den största kunskapen om epidemier, säger Radikale Venstres Stinus Lindgreen.
– Om vi som stödpartier ska kunna stötta de beslut som fattas så måste vi ju veta vad som ligger bakom.
Redan tidigare i veckan har flera partier framfört krav om att ett utskott ska utreda hanteringen av coronakrisen för att landet ska vara bättre förberett för eventuella nya epidemier i framtiden.