På nyårsdagen presenterade FN-organet Unicef siffror på hur gamla barn födda i år kan räkna med att bli, i genomsnitt, i olika länder. Svenska barn, födda 2021, kunde förvänta sig bli 110 år hette det – det var fel.
På grund av ett fel i beräkningarna fick flera länder en alltför lång förväntad livslängd.
"Det är djupt beklagligt", skriver Unicef i ett mejl till danska nyhetsbyrån Ritzau.
I vissa fall har räknemissen lett till att livslängden blivit fel på över 20 år. Ett av de största felen gäller Schweiz. På den reviderade listan går nu att läsa att barn födda i landet förväntas bli 94,8 år gamla, hela 21,6 år yngre än på den ursprungliga listan där schweiziska barn blev i genomsnitt 116,4 år.
I Sveriges fall blev det 17 år fel, förväntad livslängd skrivs ned från 110,2 till 93,3 år.
Enligt Unicef beror räknefelet på att FN:s befolkningsprognos, World Population Projections, som ligger till grund för prognosen, bara löper fram till år 2100.
"En enkel metod användes för att fortsätta tidigare trender i framtiden med ytterligare antaganden och prognoser under den perioden. Men prognosen för den äldre åldersgruppen var känslig för data som används för yngre åldersgrupper, och det gav några överoptimistiska siffror för vissa västländer", skriver Unicef till Ritzau.