Stortinget godkände på tisdagen en rad ändringar i biotekniklagen. Det betyder att det nu blir tillåtet med äggdonation och assisterad befruktning för ensamstående. Norge blir därmed ett av de sista länderna i Europa som tillåter äggdonation.
Andra delar i lagen är tidigare ultraljud och att fosterdiagnostik genom blodprovet NIPT, som kan ge besked om kromosomförändringar hos fostret tidigt under graviditeten, ska bli tillgängligt för alla kvinnor.
"Hotar mångfald"
Barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad, partiledare för Kristelig folkeparti, som förgäves kämpat mot ändringarna, befarar att NIPT-testet ska hota mångfalden.
– Vi ser konsekvenserna från Island och Danmark som har infört många av de här ändringarna. Där föds knappt några barn med Downs syndrom, säger han.
Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti och Fremskrittspartiet var de partier som drev förslaget. De har tillsammans majoritet med en rösts övervikt.
Fullsatt kammare
KRF, som regerar tillsammans med konservativa Høyre och liberala Venstre, försökte i det längsta stoppa lagändringen och hade därför krävt omröstning i fullsatt sal, i hopp om att några i Fremskrittspartiet skulle bryta mot partilinjen och rösta emot. Beslutet togs därför i en fullsatt kammare där ledamöterna skildes åt av nyinstallerade plexiglasskärmar för att hindra coronasmitta.
Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre sade att lagändringarna kommer "på övertid".
– Vi har en lag som reglerar teknik, behandling och diagnostik och som inte har ändrats på 16 år. Det bör vara Norges ambition att vara ett modernt samhälle där människor ska få tillgång till det senaste och bästa, säger AP-ledaren.