Storbritannien kämpar för att slippa lockdown
Antalet coronasmittade ökar i samtliga regioner i Storbritannien, enligt Reuters och i onsdags rapporterades 25 000 nya fall.
Men landet ska göra allt vad man kan för att slippa införa nya restriktioner som skulle göra "mer skada än nytta" enligt bostadsminister Robert Jenrick.
– Även om det har vissa fördelar så för det också med sig stor skada för människors liv och försörjning, säger Robert Jenrick till Times Radio.
Samtidigt ökar pressen på landet att agera efter att både Frankrike och Tyskland under onsdagen presenterat nya hårda åtgärder sedan viruset på nytt tagit fart.
En studie, av forskaren Steven Riley vid Imperial college i London, som publicerades under torsdagen visar att antalet smittade i Storbritannien fördubblas var nionde dag och att nästan 100 000 personer i England smittas dagligen, skriver Reuters.
Steven Riley säger till BBC Radio att Storbritannien hellre borde agera förr än senare och David Nabarro, WHO:s särskilda sändebud, förvånas och förfaras över hur snabbt viruset sprider sig i Europa. Enligt honom är den största faran att vårdplatser fylls upp vilket kan leda till fler dödsfall som är orelaterade till covid-19.
– Det tror jag är den största risken just nu, säger Nabarro till BBC.
Över 9 500 personer med coronaviruset intensivvårdas i Storbritannien, vilket är den högsta siffran sedan mitten av maj.
Fransmän drömmer om "ett vanligt liv"
Frankrike är överkört "av en andra våg som vi vet kommer att bli svårare och mer dödlig än den första" sade president Emmanuel Macron när han i onsdags förklarade att Frankrike måste stängas ned – igen.
Den ökande smittan, med ökande dödstal som följd, måste stoppas och från och med fredag och fram till åtminstone den 1 december ska fransmännen stanna hemma om de inte ska handla, få vård eller motionera, löd beskedet.
– Det är irriterande, jag drömde om att få återuppta mitt vanliga liv, säger Parisbon Aline till Franceinfo om de nya restriktionerna.
– Jag kommer att vara helt ensam i min lägenhet, det kommer inte alls att bli trevligt.
Även om barn, till skillnad från i våras, ska gå till skolan måste alla från sex års ålder och uppåt bära munskydd i klassrummen. Restauranger och barer ska stängas, vilket upprört många profiler inom restaurangbranschen.
– Vi är chockade, säger stjärnkocken Philippe Etchebest till Franceinfo och tillägger att han tror att det kommer att leda till massarbetslöshet inom restaurangbranschen.
– Vi har gjort allt som var tvunget och nu stänger vi. Det är ändå fruktansvärt, säger han.
Hittills har nära 1 280 000 bekräftade fall rapporterats i Frankrike. Nästan 36 000 personer har avlidit, enligt statistik från Johns Hopkins University. Under veckan rapporterades det högsta dödstalet på ett dygn sedan april – 523 döda.
Merkel ryter ifrån mot virusskeptiker i Tyskland
Tyskland har klarat coronapandemin bättre än många europeiska länder och dödstalen i Europas mest befolkade land ligger på 10 000 – inte ens dubbelt så många som i Sverige.
Men utvecklingen oroar. Smittspridningen ökar även här och i onsdags kom beskedet från förbundskansler Angela Merkel: Restauranger, barer, biografer, teatrar och gym ska stängas under hela november.
– Vintern kommer att bli hård – fyra långa svåra månader – men den har ett slut, säger Merkel.
Långt ifrån alla jublar över de tuffa åtgärderna. Industrin varnar för att små verksamheter kommer att ha svårt att överleva trots stödpaket och protester mot införda restriktioner har växt och skakat landet sedan i våras. Och när Merkel vände sig mot dem som inte lyssnar på forskning om viruset eller lyder råden möttes hon av hån från partimedlemmar i högerextrema partiet Alternativ för Tyskland.
– Låt mig vara tydlig: lögner och desinformation, konspirationer och hat skadar inte bara den demokratiska debatten utan också kampen mot coronaviruset, sade Merkel.
– Åtgärderna vi nu tillämpar är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga.