Skål – även efter midnatt i Norge

Norge har bättre koll på smittspridningen. Det tycker statsminister Erna Solberg, som därför vill låta bland annat krogar ha öppet mer. Men lättnaderna träder i kraft först om två veckor – om inte läget förvärrats innan dess.

Om vädret förblir på bra humör är oklart, men ölen ska kunna flöda större delen av dygnet på Norges krogar. Bild från Oslo i augusti.

Om vädret förblir på bra humör är oklart, men ölen ska kunna flöda större delen av dygnet på Norges krogar. Bild från Oslo i augusti.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Hälsa och sjukvård2020-09-30 13:00

Enligt de nya beskeden ska det nationella "skjenkestoppet", alltså utskänkningsförbudet, inte längre gälla från midnatt varje dygn. Samtidigt utökas den övre gränsen för folksamlingar utomhus till 600 – men fortsatta brasklappar gäller, bland annat att personerna ska vara indelade i grupper à högst 200.

Solberg manar dock till fortsatt högsta beredskap mot covid-pandemin, och säger att lättnaderna bygger på strikt smittspårning och hård lokal disciplin.

– Erfarenheterna nu i höst har visat att vi kan behålla kontrollen och slå ned smittoutbrott lokalt, säger hon på en presskonferens.

I en del områden kan därmed fortsatt starkare nedstängningskrav gälla.

– Till er som bor i områden med ökad smitta, som fortsatt måste vänta på de lättnader vi gör om någon vecka; jag hoppas att detta ger er extra motivation att sluta upp kring smittskyddsåtgärderna, säger Solberg.

– Då får vi ned smittan och kan lätta på åtgärderna även där ni bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!