Smittan ökar i Taiwan – folk panikhandlar

Från hyllat föregångsexempel till stängda skolor. Taiwan kämpar med att få spridningen av coronaviruset under kontroll.

Människor köar till covidtest efter larmet om inhemsk smittspridning i Taiwan. Risknivån har höjts till nivå tre av fyra i Taipei.

Människor köar till covidtest efter larmet om inhemsk smittspridning i Taiwan. Risknivån har höjts till nivå tre av fyra i Taipei.

Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-18 10:48

Med hjälp av sitt geografiska läge och några av världens tuffaste restriktioner har Taiwan klarat sig relativt bra under hela pandemin. Men de senaste veckorna har flera utbrott av covid-19 registrerats med som mest 333 bekräftade fall på en dag.

Den ökade smittspridningen och osäkerheten kring vilka regler som gäller fick människor att hamstra mat och panikhandla i helgen. Och även om viss trängsel uppstod när människor bunkrade varor har tunnelbaneåkandet i Taipei minskat markant och färre rör sig nu ute på gatorna, enligt The Guardian.

Låga siffror

Globalt sett är de nya utbrotten dock mycket små. Taiwan, som har en befolkning på omkring 24 miljoner, har registrerat 2 260 fall av covid-19 och 14 döda under hela pandemin.

Men eftersom närmare tusen nya inhemska fall har registrerats bara den senaste veckan kommer skolorna att stänga och gå över till distansundervisning från och med onsdag och fram till slutet av nästa vecka.

Smittspridningen har dock gått ner något. Men det betyder inte att viruset är under kontroll, enligt hälsominister Chen Shih-Chung.

– Vi ser inte på läget med optimism, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Få vaccinerade

Eftersom Taiwan har klarat sig så bra under pandemin har vaccinationskampanjen gått på sparlåga och bara 1 procent av befolkningen har vaccinerats. Nu ökar dock efterfrågan och flera miljoner doser har beställts – de väntas dock inte komma till Taiwan förrän i juni.

Den senaste tidens inhemska virusutbrott har kopplats ihop med två piloter som besökt Taipei. Myndigheterna har dock meddelat att det kommer att ta ytterligare ett par veckor innan det finns mer information kring hur situationen uppstått.

Fakta: Taiwan

Ön Taiwan ligger i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Taiwan (officiellt kallat Republiken Kina) har i praktiken fungerat som en självständig stat sedan 1949 men erkänns bara som sådan av ett fåtal länder i världen.

Taiwan består av en huvudö med samma namn, de mindre ögrupperna Penghu (Pescadorerna), Kinmen (Quemoy) och Matsu samt diverse småöar. Till ytan är Taiwan ungefär lika stort som Jämtland.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!