Smittoökning i vågmästardelstat oroar

Wisconsin är inte bara en vågmästardelstat i striden om Vita huset. Det är också en av de amerikanska delstater där covid-19 nu sprids som snabbast. Sjukhus överfylls och dödssiffrorna når rekordnivåer. Samtidigt räds New York nya viruskluster.

En Trumpsupporter visar tydligt vad han tycker om munskydd under ett valmöte i Belmont, Wisconsin, den 26 september just som virusspridningen börjar ta fart i delstaten.

En Trumpsupporter visar tydligt vad han tycker om munskydd under ett valmöte i Belmont, Wisconsin, den 26 september just som virusspridningen börjar ta fart i delstaten.

Foto: Nicki Kohl/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-10-03 10:25

Nära hälften av de områden i USA där smittspridningen för närvarande är som värst ligger i Wisconsin, enligt New York Times sammanställning.

Och i staden Oshkosh med omnejd, inte långt från Michigansjön, pågår den snabbaste spridningen i USA just nu.

Sjukhusen pressade

De senaste veckorna har smittokurvan i Wisconsin pekat skarpt uppåt och för onsdagen rapporterades det högsta antalet avlidna under en dag hittills – samtidigt som president Donald Trump dagen efter sade att USA börjar skönja slutet på pandemin.

Sjukhusen i delstatens storstadsområden slår larm om överbeläggningar.

– I Wisconsin är det nu avgörande att man kämpar för att sjukhusen inte ska bli för pressade, säger Amesh Adalja, forskare vid Johns Hopkinsuniversitetet i USA, till TT.

Han tror att utvecklingen i bland annat Wisconsin beror på att folk känner en trötthet inför de restriktioner som begränsat livet. Den bilden bekräftas av läkaren Ashok Rai, chef vid ett sjukhus i Green Bay.

– Folk praktiserar inte social distansering, de följer inte reglerna om att ha munskydd och de sätter inte sig själva i karantän när de uppmanas att göra så eller isolerar sig när de testat positivt för covid-19, säger Rai till den lokala tv-kanalen Wbay.

Viktig vågmästare

President Donald Trump hade planerat att hålla ett valmöte i Green Bay i helgen, men planerna ändrades på begäran av borgmästaren i närliggande staden La Crosse, som hänvisade till den skenande smittspridningen.

Valmötet hade troligen ställts in ändå, efter beskedet i fredags att Trump själv testats positivt för covid-19.

Som vågmästardelstat i presidentvalet står Wisconsin inte bara i centrum för USA:s pandemiutveckling. Det är också en brännpunkt för politiskt påverkansarbete med bara några veckor kvar till valet. 2016 tog Donald Trump hem Wisconsin med strax över 22 000 rösters marginal.

Men Wisconsins guvernör, Tony Evers, är demokrat. Han driver frågan om munskydd hårt, och bad nyligen delstatens invånare om hjälp att "dra i bromsen för pandemin". Wisconsins parlament, med republikansk majoritet, försöker stoppa munskyddspåbud och häva restriktioner som gäller för allmänheten.

"Hednisk ritual"

Bland Wisconsinborna går åsikterna isär om restriktionerna – trots det alarmerande smittoläget. I början av veckan beslutade en domstol i östra Wisconsin att en kvinna som vägrade bära munskydd inte kan portas från sina barns skola, rapporterar lokala medier.

Kvinnan hade nekats tillträde till skolan efter att hon under ett skolmöte sagt att bärande av munskydd är en "hednisk ritual" och att munskydd och social distansering inte är effektivt.

Medan smittan tar fart i Mellanvästern – även Michigan är på väg upp mot en ny topp och i North Dakota rekordsprids smittan – är experter i New York oroliga att virusspridningen kan få ny fart där.

"Inte klara med första vågen"

I staden New York, som tidigare i år drabbades av ett av världens mest intensiva utbrott hittills, har ett antal små kluster av ökande smitta nu upptäckts, vilket oroar myndigheterna.

– De ser ut att vara isolerade just nu, men jag tror att det här är något som måste bekämpas mycket aggressivt för att behålla kontrollen i en stad som New York, där det är så svårt att hålla social distansering, säger Amesh Adalja vid Johns Hopkinsuniversitetet.

Han tror att virusspridningen kommer att öka på många platser runt om i USA under de kommande veckorna och månaderna, när kylan kommer.

– Vi har inte en andra våg – vi är inte klara med vår första ännu, säger Amesh Adalja.

President Donald Trump har fortsatt att hålla stora valmöten – trots varningar om smittspridning. 2 oktober bekräftades presidenten själv smittad av covid-19.
President Donald Trump har fortsatt att hålla stora valmöten – trots varningar om smittspridning. 2 oktober bekräftades presidenten själv smittad av covid-19.
Fakta: Covid-19 i USA

Det första kända fallet av covid-19 i USA var en 35-årig man i delstaten Washington, som konstaterades smittad den 19 januari efter att ha rest hem från Wuhan, Kina.

Nära 7,3 miljoner människor har bekräftats smittade med covid-19 i USA. Drygt 207 000 har dött.

New York är den svårast drabbade delstaten i absoluta tal, med över 33 000 dödsfall, därefter kommer New Jersey och Texas med cirka 16 000 dödsfall var, följt av Kalifornien, med ungefär samma siffra.

Smittspridningen visar i vissa delstater en nedåtgående kurva vid månadsskiftet september-oktober, men flera visar uppåtgående.

Den 2 oktober bekräftade president Donald Trump att han testats positivt för sjukdomen.

Källa: Johns Hopkins-universitetet, The New York Times, The New England Journal of Medicine.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!