Smittoläget i Norge är bättre än i Sverige, men uppgången i kurvorna är likartad. I synnerhet i Oslo ses läget som mycket bekymmersamt. Antalet registrerade fall var på måndagen dubbelt så många som samma dag i förra veckan.
Men eftersom många andra norska kommuner har en mycket ljusare situation skärps i nuläget inte de nationella restriktionerna.
– Det vore inte det mest träffsäkra att göra nu, säger Solberg.
I stället finslipas systemet med olika hård nedstängning – "tiltaksnivå A, B och C" – som kommunerna hamnar i, säger statsministern i stortinget i Oslo.
– Vi har sett att många kommuner kunnat slå ner utbrott, men situationen är skör.
Högt tal
R-talet (reproduktionstalet) visar hur många andra som varje smittad person i genomsnitt för viruset vidare till.
– R-talet beräknas nu vara 1,3. Ett så högt tal över tid leder snabbt till att vi mister kontrollen.
För regeltrötta norrmän betonar Solberg att det närmast är påskfirandet som står på spel. Om smittotalen inte sjunker snabbt har regeringen nationell nedstängning i två steg förberedd.
– När det gäller åtgärder i påsk återkommer regeringen med konkreta rekommendationer. Hur stränga de blir avgörs av smittoutvecklingen den närmaste tiden.
Res inte
Och, tillägger hon:
– Vi vill redan nu mana norrmän som är bosatta utomlands att inte komma hem till påsk i år. Det gäller även studenter.
Detsamma gäller resor åt andra hållet, alltså utlandsresor för Norges befolkning. Solberg varnar för att regeringen har ännu strängare karantänsregler på gång – och att den som trots allt är ute och reser kan komma att drabbas av dessa.
Det handlar exempelvis om att den som inte kan isolera sig i hemmet, och har tillgång till en toalett som inte används av andra, måste kunna betala för karantän på hotell.
41 gånger
Samtidigt måste myndigheterna hantera att många är less på såväl regler som alla ändringar. Sedan de första pandeminedstängningarna för ungefär ett år sedan har de nationella restriktionerna i Norge hittills ändrats 41 gånger, enligt NRK:s sammanställning. Och ändringarna kommer ännu oftare nu än i början av pandemin.
– Det är mycket fram och tillbaka. Man vet nästan inte från en dag till en annan, det varierar så mycket, säger småbarnspappan Kristoffer Bottnem i Bergen till NRK.
– Jag har inte helt koll på det längre.