Utvecklingen är inte bra. Faktum är att den är direkt oroväckande i vissa delar av Spanien. Men det är åtminstone inte lika allvarligt som det var i mitten av mars. Så sammanfattade premiärminister Pedro Sánchez nyligen virusläget i Spanien på en presskonferens, där han manade till såväl vaksamhet som lugn.
När coronaviruset spred sig över världen i våras införde Spanien en av de hårdaste nedstängningarna i Europa. Men två månader efter det att restriktionerna lyftes tycks viruset ha fått fäste i landet igen.
Tusentals nya fall
När det nationella nödläget avblåstes den 21 juni registrerade Spanien omkring 100-150 fall om dagen. Men förrförra veckan noterades över 7 000 nya fall flera dagar i rad och även om siffrorna har sjunkit något sedan dess handlar det fortfarande om tusentals nya bekräftade fall varje dag.
Baskiska myndigheter bekräftade redan i början av augusti att man bevittnade en andra våg av coronasmittade. Men i nuläget är det Madridområdet som står under störst press när det gäller situationen på sjukhusen. Samtidigt ökar fallen vid Medelhavskusten, på Kanarieöarna och Balearerna, skriver tidningen El País.
Till skillnad från vårens virusutbrott är det nu många unga som har insjuknat efter att ha umgåtts och trängts med vänner under sommaren. Inte heller är det lika många som behöver sjukhusvård eller som avlider i covid-19 som tidigare.
Decentralisering
Under fredagen rapporterades 3 829 nya smittade i Spanien under de senaste 24 timmarna, och 129 dödsfall. Därmed har totalt 439 286 fall av smitta och 29 011 döda registrerats.
Nu när det inte längre råder nationellt nödläge är det upp till var och en av de 17 autonoma regionerna att hantera utbrotten. Det hålls regelbundet möten för att samordna responsen, men när regionerna väl vill införa nya restriktioner så stöter de på juridiska problem, rapporterar nyhetssajten Politico.
Regionala regeringar måste få en domares godkännande för alla åtgärder som kan innebära begränsningar av grundläggande rättigheter. Det har lett till att förslag på restriktioner har förkastats runt om i Spanien och kritiker ifrågasätter nu de många olika budskap som kommer från beslutsfattare på olika nivåer runt om i landet.
Kräver lagändring
Oppositionen kräver en lagändring så att nödåtgärder kan införas lokalt utan nationellt godkännande. Dessutom växer oron för att det inte finns enhetliga hälsoriktlinjer för elever och studenter när skolorna öppnar i september.
Premiärminister Sánchez kritiseras också för att inte ha gjort verklighet av sitt löfte att skapa en nationell folkhälsomyndighet.
– Ansvaret för pandemin ligger hos Spaniens regering, oberoende av de befogenheter som de lokala myndigheterna har, sade oppositionella PP-politikern Ana Pastor nyligen till radiostationen RNE.
Grekland klargör samtidigt att alla flygningar till och från Barcelona stoppas från och med måndag på grund av smittspridningen.